Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många dör ensamma i sin bostad

Under förra året dog 24 Gävlebor ensamma i sina bostäder.
Tio av dem hittades i Gavlegårdarnas lägenheter.
– Men som samhället ser ut i dag är jag förvånad över att siffran inte är högre, säger Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

Annons

GD har låtit polisen ta fram statistik över hur många bostäder de har blivit tvungna att bryta sig in i efter att grannar misstänkt att bostadsinnehavaren varit död. Statistiken visar att 24 Gävlebor dog ensamma i sin bostad under år 2008. Det är en mer än året innan då 23 döda personer hittades ensamma i sina lägenheter.

– Det är väldigt tragiskt att personer dör ensamma. Men med tanke på hur många gamla personer som bor kvar hemma så skulle siffran kunnat vara ännu högre, säger bostadskonsulenten Lars Gyllin.

Via Gavlegårdarnas fastighetsförvaltare framgår att minst tio av de 24 döda personerna har hyrt en lägenhet från Gavlegårdarna. GD har tidigare uppmärksammat ett tragiskt livsöde där en 67-årig kvinna låg död i sin lägenhet i över ett år utan att någon märkte någonting.

Kvinnan hade sin hyra betald via autogiro och eftersom hon varit mycket tillbakadragen var det ingen som reagerade för att det inte hördes några ljud från lägenheten. Hennes öde upptäcktes i samband med en bodelning då en advokat försökte komma i kontakt med kvinnan.

Gavlegårdarna har dock inga planer på att dra in möjligheten för riktigt gamla personer att betala hyran med autogiro. Tvärtom har bostadsbolaget anpassat datumet till när hyran dras till den dag då pensionen betalas ut.

– Det har varit ett önskemål om att vi skulle göra så. På så sätt vet de gamla hur mycket de kan köpa mat och annat för när hyran är betald, säger Lars Gyllin.

Gavlegårdarna försöker i stället att stävja problemet på andra sätt. Bostadsbolaget har en lista över personer som inte har betalat sina hyror. Av de hyresgäster som är över 65 år gör bostadsbolaget en extra koll genom att ringa upp dem eller knacka på.

– På så sätt kom jag i kontakt med en 88-årig kvinna som hade brutit benet och inte kunde ta sig ut för att betala hyran, berättar Lars Gyllin.

Alla fastighetsförvaltare har också uppmanats att vara uppmärksamma på om någon person som brukar gå en promenad vid en viss tidpunkt plötsligt slutar med det.

– Men jag måste påpeka att det här inte är Gavlegårdarnas problem utan att det är ett problem för hela samhället, säger Lars Gyllin.

Han påpekar att många gamla inte vill ta emot hjälp eftersom de har växt upp med en inställning att det är fult att vända sig till ”fattighjälpen”. Om de säger nej till personalen från omvårdnadsförvaltningen så kan personalen inte tvinga dem att ta emot någon hjälp.

– Man ska också veta att det inte är socialgrupp 1 som dör ensamma hemma, säger Lars Gyllin.

Mer läsning

Annons