Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många med infarkt dröjer med vård

GÄVLE
Många människor som får symtom på hjärtinfarkt dröjer med att söka akutvård. Var fjärde patient väntar längre än fyra timmar.

Annons
Det visar en ny svensk studie.
Beteendet är välkänt inom hjärtsjukvården men svårt att komma åt, konstaterar Per-Erik Gustafsson, hjärtspecialist vid länssjukhuset i Gävle.
- Det finns psykologiska försvarsmekanismer som gör att patienter mot bättre vetande dröjer för länge, säger han.

Ju tidigare desto bättre
Att snabbt komma under vård är mycket viktigt vid hjärtinfarkt. Ju tidigare behandling kan sättas in - i ambulans eller på sjukhus - desto större är möjligheten till överlevnad och till att undvika svåra bestående men.
Studien "Patienters beteende vid hotande hjärtinfarkt" omfattar 1 918 patienter vid olika sjukhus i Sverige. Resultatet, som redovisats i Tidskriften Medikament, visar att det är vanligt att man dröjer med att söka akutvård när man får ont i bröstet eller andra symtom på hjärtinfarkt.
Många patienter i studien trodde att besvären skulle gå över av sig själva. Andra förklaringar var att man inte trodde att besvären var farliga, att man inte ville oroa sin familj, att man tyckte att det var obehagligt att hamna på sjukhus, att man inte ville ställa till besvär eller att man hört att det var långa väntetider på akuten.

Insjuknandet viktigt
Betydelsefullt i sammanhanget är hur patienten insjuknar. Den som plötsligt får svår smärta är mer benägen att snabbt söka vård än den som får mer diffusa symtom.
Den som är ensam hemma avvaktar längre med att kontakta vården än den som har människor omkring sig.
Äldre personer tvekar mer än yngre. Kvinnor dröjer längre än män.
50 procent av patienterna åker ambulans till akuten, 29 procent låter sig transporteras av en släkting och nio procent kör själva. Det förekommer också att patienter tar bussen, promenerar eller till och med cyklar till sjukhuset.
Anmärkningsvärt är att personer som redan haft kranskärlssjukdom inte söker snabbare än "debutanter". Det kan knappast bero på att patienterna inte vet hur de ska bete sig, menar Per-Erik Gustafsson.
- Nej, vi ger alla patienter som vårdas för hjärtinfarkt en omfattande information och understryker vikten av att de snabbt kontaktar vården om de får symtom igen, säger han.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons