Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många obesvarade sopfrågor

GÄVLEDen första februari 2003 ska Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby få en ny gemensam renhållningsordning.

Annons
Men allmänhetens frågor kring hur avfallshanteringen ska skötas är fortfarande många. Det framgår av remissvaren som kom in när renhållningsordningen var ute på remiss i somras. 67 personer, föreningar och myndigheter yttrade sig.
- Det finns väldigt mycket kvar att utreda, säger AnnaCarin Söderhjelm på Gästrike Återvinnare, som varit projektledare för renhållningsordningen.
Tillgängligheten för funktionshindrade och hämtning vid fritidshus hör till det som ska utredas vidare. Andra frågor faller utanför vad Gästrike Återvinnare kan besluta över.
- Att det är skräpigt vid återvinningsstationerna är det många som klagar på, men det kan vi inte styra över. Vi har visserligen avtal om att vi ska städa, men avtalen täcker inte behoven, säger AnnaCarin Söderhjelm.
- Om avgifterna på förpackningarna vore högre så skulle problemen kunna lösas, för då kunde man ha fler återvinningsstationer och bättre städning. Men det råder inte vi över, eftersom det är producentansvaret som gäller, säger hon.
Fler fastighetsnära insamlingar är det också många som efterlyser. Men sådant bestämmer fastighetsägarna, inte Gästrike Återvinnare.
- Vi kan bara informera, vi kan inte tvinga någon fastighetsägare, säger AnnaCarin Söderhjelm.
Renhållningsordningen, som består av föreskrifter och avfallsplan, fastställer bland annat hur ofta avfallet hämtas (normalt varannan vecka vid villor), var sopkärlen ska ställas (vid fastighetsgränsen), vad som får läggas i tunnan (bara väl paketerade hushållssopor) och att tunnan inte får vara för full.
Där fastställs också vad som inte får läggas i soporna. Farligt avfall, batterier, läkemedelsrester, sprutor och elektriska eller elektroniska apparater ska sorteras ut.
Fullmäktige i de fem kommunerna ska godkänna renhållningsordningen på sina sammanträden i oktober eller november. I januari fattas det slutgiltiga beslutet av fullmäktige i kommunalbolaget Gästrike Återvinnare, och den 1 februari börjar de nya reglerna gälla.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons