Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många somalier saknar pass

Anhöriginvandring från Somalia ska bli möjlig igen nästa år.

Men bekymmer av Ebtisams och andra somaliers omvända art hörs det inte lika mycket om i media.

Juridiskt sett är problematiken densamma. Allting grundar sig i det absoluta kravet på ett pass för att kunna uppehålla sig i Sverige.

Annons

Cecilia Gylling Lindkvist är enhetschef på Migrationsverkets rättsenhet.

Hon understryker att Ebtisams avvisning är uppskjuten sedan april i likhet med alla avvisningar till Jemen. Det innebär att Ebtisam kommer att få en ny prövning den dagen oroligheterna i Jemen skingras.

I ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket, skrivet i somras, står också klart och tydligt att en viss öppning finns för Ebtisam.

Skrivelsen gör det svårare att utvisa någon som har barn här. Finns en anknytning till ett eget barn i Sverige och risk för familjesplittring är möjligheten att få stanna desto större.

Ställningstagandet är en direkt följd av svårigheterna som den somaliska gruppen befinner sig i. Ändå finns en risk att avvisningen av Ebtisam verkställs.

– När Migrationsverket gör en ny prövning ser de att kvinnan har barn här och har med det i sin bedömning. Samtidigt är det viktigt att hon inte får några falska förhoppningar.

Cecilia Gylling Lindkvist kan inte säga exakt hur vanliga fall som Ebtisams är.

– Det är inte alls lika vanligt med avvisning av personer i hennes situation sedan de nya reglerna trätt i kraft. Gäller det däremot en person som kommit från ett land där det är lätt att få pass, men som ändå saknar ett, kan jag tänka mig att bedömningen är tuffare.

Det finns många somaliska föräldrar i Sverige som har sina barn kvar i landet och vill ha möjligheten att kunna ta dem hit.

Tidigare har det varit möjligt för somalier utan giltiga passhandlingar att ansöka om anhöriganknytning och sedan om ett främlingspass. På så sätt har de kunnat ta sig till sina släktingar i Sverige och bort från inbördeskrigets Somalia.

Denna utväg togs till stor del bort i mars 2010 då Migrationsverket började tillämpa en mer restriktiv praxis. Denna uppkom till följd av två vägledande domar i kammarrätten i Stockholm.

Men i september i år kom nya besked från regeringen som slutit en överenskommelse med Miljöpartiet.

Från och med den 1 juli 2012 ska det åter vara möjligt för somaliska familjer att återförenas i Sverige, även om det inte finns dokument som styrker släktskap.

DNA-test är en metod som i stället ska kunna användas.

Mer läsning

Annons