Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många trotsade besöksförbud

GÄVLE
Det besöksförbud som gällt vid länssjukhuset i Gävle har haft klen effekt. Många har struntat i smittrisken och besökt patienter i alla fall.

Annons
I går upphävdes förbudet, trots att vinterkräksjukan ännu inte ebbat ut.
- Det är ingen idé att ha ett förbud som ingen följer, säger chefläkare Lars Pettersson.

Inte fungerat
Det var för drygt tre veckor sedan som besöksförbudet infördes på alla vårdavdelningar.
Tanken var att begränsa inflödet av det mycket smittsamma caliciviruset.
- Den första veckan hade vi en god följsamhet. Men sedan har det inte fungerat, säger Lars Pettersson.
Besöksförbudet har kringgåtts på olika sätt. Istället för att besöka en patient direkt på vårdavdelningen har man stämt träff i hisshallen eller i sjukhusets cafeteria.
Smitta har fortsatt strömma in även om omfattningen i dag är relativt begränsad. Just nu finns sju-åtta färska fall av vinterkräksjuka bland inneliggande patienter.
- Egentligen vill vi inte att folk ska besöka vårdavdelningarna hädanefter heller men något förbud i formell mening finns inte längre, säger Lars Pettersson.
Även om vinterkräksjukan tycks vara på väg att klinga av för den här gången ser Lars Pettersson med viss oro på framtiden.

Ny virusstam
Rapporter har kommit om att en ny stam av caliciviruset håller på att identifieras. Det är en modifierad form av vinterkräksjuka som kan komma att orsaka flera utbrott varje år. Vinterkräksjukan riskerar att bli en åretrunt-kräksjuka.
- Det är ett kusligt scenario. Sjukhusen står inför stora problem om vi får en sådan här utveckling, säger Lars Pettersson.
Årets utbrott på länssjukhuset är det värsta i sjukhusets historia. Cirka 150 patienter och anställda har varit sjuka. Mycket av den ordinarie verksamheten, till exempel planerade operationer, har fått stå tillbaka med ökade vårdköer som följd.
Vid länssjukhuset ska nu en en policy utarbetas för hur man långsiktigt ska hantera caliciviruset.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons