Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga söker hjälp

/
  • Erik Eklund, 23, fick hjälp av arbetsförmedlaren Anna Malin Blomberg, som tror att Eriks utsikter att få jobb är goda. Han har hamnat i ett tufft ekonomiskt läge då han har en son att försörja och det var två månader sedan han hade sitt senaste jobb.
  • Erik Eklund, 23, har varit helt arbetslös i tre månader nu och tvingats söka sig till socialtjänsten för att få hjälp.

Socialtjänsten i Gävle har sett en kraftig ökning av antalet ungdomar som har kommit för att ansöka om försörjningsstöd under de senaste månaderna.

Annons

När GD ringer till Inger Sundblom, gruppchef på socialtjänstens biståndsenhet, har hon precis fått in 37 nya ansökningar om försörjningsstöd – på en enda dag.

– I vanliga fall brukar det vara sex eller sju nya aktualiseringar på en dag. De flesta av de nya som kommer till oss nu är ungdomar, säger Inger Sundblom.

Under årets första tre veckor är det mer än dubbelt så många ungdomar som har sökt försörjningsstöd hos socialtjänsten i Gävle jämfört med samma period förra året. Många av dem har haft vikariat eller andra tidsbegränsade anställningar som gått ut och de har inte varit anslutna till någon a-kassa eller inte arbetat tillräckligt länge för att få rätt till ersättning från a-kassan. Hos socialtjänsten är man oroade över situationen för den stora skara unga som nu befinner sig i arbetslöshet.

– Vi har en väldigt låg utbildningsnivå här. Våra ungdomar behöver gå utbildningar som motsvarar de behov som kommer att finnas på arbetsmarknaden när konjunkturen vänder. Annars riskerar vi att förlora en hel generation, säger Inger Sundblom.

På arbetsförmedlingen i Gävle träffar vi Erik Eklund. Han är 23 år och en av de ungdomar som har tvingats söka hjälp hos socialtjänsten på grund av arbetslöshet. Han har inte fått något besked från socialtjänsten än. Det var två månader sedan han hade sitt senaste jobb inom hemtjänsten. Eftersom han inte får någon a-kassa är ekonomin körd i botten.

– Jag har en son som är ett år gammal. Om jag inte får in några pengar snart har jag inte råd att försörja honom och betala hyran, säger Erik Eklund.

Men han har bestämt sig för att han ska ha ett jobb senast i februari. Han har truckkort och hoppas att det ska hjälpa honom till ett jobb.

– Det har blivit mycket tuffare nu. För några år sedan var det bara att gå in och fråga någonstans så kunde man alltid få jobb i åtminstone tre månader, säger Erik Eklund.

Han får träffa arbetsförmedlaren Anna Malin Blomberg, som säger att hon tror att Eriks chanser att få jobb är goda med de meriter han har sedan tidigare. Om han ändå inte skulle lyckas med det har han rätt att vara med i den så kallade ”jobbgarantin för unga”. Ett program som regeringen har inrättat som bland annat ger möjlighet till praktik och lärlingsplatser. Men ersättningen i jobbgarantin är långt ifrån tillräcklig för att få ekonomin att gå ihop. Den som har fyllt 20 år får 134 kronor om dagen fem dagar i veckan vilket blir mindre än 3000 kronor på en månad.

Mer läsning

Annons