Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill veta mer om IT-skola

GÄVLE
Kunskaper i all ära, men på gymnasiet är det också mycket viktigt att man skaffar sig ett gott självförtroende och en hög social kompetens.

Annons
Den inriktningen arbetar man efter vid John Bauergymnasiet, den fristående gymnasieskola som startar i Gävle i höst.
- Ute i arbetslivet måste kunna marknadsföra sig själv och umgås med människor, menar Kjell Linde, rektor vid John Bauergymnasiet i Sundsvall.
Han ledde i går kväll en informationsträff i Gävle angående den förestående skoletableringen. Ett 100-tal personer kom för att för höra mer om vad John Bauergymnasiet står för och hur undervisningen bedrivs.

Datorn central
John Bauergymnasiet startade i Jönköping för två år sedan och kommer i höst att finnas på drygt 20 orter, däribland Gävle. 125 elever per årskull kommer att gå i Gävle. Sannolikt kommer skolan att inrymmas i lokaler på Sörby Urfjäll men det är ännu inte helt klart.
Skolan har en tydlig IT-prägel. Datorn är ett centralt hjälpmedel i undervisningen. Varje elev får förfoga över en egen bärbar dator.
Alla lärare nyrekryteras och det borgar för hög kvalitet, enligt Kjell Linde.
- Jag kan lova att vi kommer att ha bra lärare som är förändringsbenägna. Om man är rädd att pröva nytt får man inte jobb hos oss, säger han.
Tre program kommer att finnas vid skolan i Gävle:
" IT - som leder till jobb som programmerare och nätverksoperatör,
" IT-media - som utbildar till art director och webbredaktör.
" Entreprenör - som ska göra eleverna till egna företagare.

Inget pizzakladd
Undervisningen bedrivs i fria former och bygger på att eleverna söker informationen själva. Här "får" man inte reda på saker, här "tar" man reda på saker, som Kjell Linde uttrycker det.
Friheten i undervisningen innebär att mycket ansvar läggs på den enskilde eleven.
- Bilden av datanörden som lever på cocacola och kladdar ned tangentbordet med pizza stämmer inte hos oss. Vi ställer höga krav på ordning och reda.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons