Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation mot kriget

/
  • Foto: GUN WIGH Skyltar med sin åsikt. Det är USA som krigar, och de krigar för egen vinnings skull. Det var åsikten bland många demonstranter och talare vid antikrigsdemonstrationerna i Gävle i går. Kriget mot Irak är ett krig om oljetillgångar, menade många.

GÄVLE
Över 400 personer samlades på Stortorget i går för att visa sin avsky mot Bushadministrationens krig mot Irak.

Annons
Närmare 350 av dem hade tågat genom stan under parollen "Nej till krig, Nej till diktatur".
-Är det inte konstigt. Den 15 februari demonstrerade 20 miljoner människor världen över mot kriget som max 15 personer bestämmer över. Det är lite perspektiv på vad som är demokrati, sa Fredrik Wahlberg från Gävlenätverket mot krig från talarstolen på Stortorget.
Och publiken höll med.
-Man kan knappt säga något som är nog fördömande mot världens i dag största terroristnation, sa Maja Jönsson från syndikalisterna och fortsatte:
-Min önskan är en total global arbetsnedläggelse. En demonstration där arbetare världen över gemensamt gick ut på gatorna och sa "Yankees go home!".
Flera av talarna koncentrerade sig på samma ämne. USA krigar utan FN:s godkännande. Det är ett orättfärdigt krig som ska fördömas.
-Bush sa i sitt tal att han och hans stab var Guds utvalda. God bless America. Med det menar han God bless hans rövarkrig, sa Pia Johansson från nätverket. Hon menade att kriget är ett rent erövringskrig och att krigsbytet, oljan, redan är inplanerad i den amerikanska statsbudgeten.
Arrangörerna av demonstrationen var lite besvikna över att inte fler slöt upp.
Den 15 februari tågade över 1000 personer genom Gävle i protest mot ett eventuellt krig. Nu är kriget ett faktum, men knappt hälften så många hittade ut i vårsolen för att protestera.
-Folk kanske tycker att det inte är någon idé. Men vi tror att det gör det, resonerade arrangörerna.
Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons