Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankells nya bara ett klick bort

/
  • Foto: LASSE WIGERT Först i länet.  Deckare av Mankell eller mental träning med Angelöw. På måndag går båda att låna på bibblan genom att ladda hem från nätet visar Hans Blomqvist, e-bokansvarig.

GÄVLESnart går det bra att låna böcker på bibblan utan att gå dit. På måndag lanserar biblioteket e-böcker att klicka hem för låntagare med dator.

Annons
- Det här kommer stort så det känns angeläget att erbjuda, säger Lisbeth Forslund, bibliotekschef.
Biblioteket blir först i länet med nedladdningsbara böcker från internet, något som redan finns på 10-15 ställen i landet. Det företag som anlitats har drygt 200 titlar på listan, mest skönlitteratur, och den väntas växa med tre-fyra nya böcker i veckan.
Nästa vecka kan den e-boksnyfikna ladda ner ett gratisprogram från bibliotekets hemsida för att ta emot böckerna i sin dator, antingen pc/mac eller handdator. Sedan klickar man en bok i listan, fyller i lånenumret, väntar några minuter på att boken laddas ner och sedan är det bara att börja läsa. Efter tre veckor försvinner boken ur handdatorn, medan man har 120 lästimmar på sig innan den faller ur den vanliga datorn.
Men boken måste läsas på skärmen, skriva ut den på papper går inte.
- Personligen tycker jag att det är rätt okej, säger Hans Blomqvist, ansvarig för e-böckerna, som läst fackböcker på datorn när han har pluggat.
Han säger att intresset på andra håll ökat i takt med handdatorernas frammarsch.
- Jag tror att det kommer att bli stort för fackböcker, säger han.
Men än så länge är det främst skönlitteratur som finns på nätet. Jan-Bertil Forsgren, IT-ansvarig, tror att det dröjer innan det finns ett brett utbud av fackböcker eftersom förlagen avvaktar.
Några datorer finns ännu inte att låna på biblioteket och Lisbeth Forslund säger att de ännu inte tagit ställning till om det kommer.
Hon ser e-böcker som ett komplement till det vanliga utbudet. Fördelen är att böckerna alltid finns inne, låntagarna behöver inte stå i kö till populära titlar.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons