Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcelind måste hålla isär uppdragen

/
  • Ur Gefle Dagblad. GD har under veckan skrivit om att Ragnwi Marcelind inte meddelat riksdagen om att hon har ett styrelseuppdrag i sin makes företag.

GÄVLEKristdemokraternas partisekreterare Urban Svensson är fundersam till att Ragnwi Marcelind presenterats som riksdagsledamot när hon representerat sin makes företag på säljmöten.

Annons
-Där kan jag uppleva att det blir känsligt, säger han.
I övrigt håller han med kristdemokraternas gruppledare Stefan Attefall, som inte tycker det är fel att ha uppdrag i näringslivet samtidigt som man är politiker.
Men han menar att man måste hålla isär de två.
-Det finns ju inget skadligt i det här, jag ser det mer som en lämplighetsfråga, säger han.
I övrigt vill han vänta med kommentarer tills han själv pratat med Ragnwi Marcelind.

Marcelind svarar
Efter Gefle Dagblads artiklar om att Ragnwi Marcelind inte meddelat riksdagen om att hon har ett styrelseuppdrag i sin makes företag har hon blivit ett hett villebråd. Både partiledningen och journalister har sökt henne ivrigt. Inte heller i dag har hon gått att nå för en intervju, men i ett mail till Gefle Dagblad svarar hon på en del av kritiken:
"Att jag inte har lämnat uppgift till kammarkansliet om mina två styrelseuppdrag (NO Marcelind samt Samhällsreklam AB) kan man så här i efterhand tycka var oklokt. Riksdagen har ett system som innebär att man frivilligt kan anmäla eventuella styrelseuppdrag. Att jag inte anmälde mina uppdrag berodde på att jag bedömde att dessa inte var intressanta då uppdraget inte är arvoderat och ingen ersättning i form av lön eller aktier delas ut, vilket innebär att det inte förelåg några vinstintressen.

"Vill inte mörka"
Däremot uppgav jag ledamotskap i Gävle kommunfullmäktige då detta var arvoderat. Detta var, har det visat sig, ett misstag men min avsikt var aldrig - vilket jag bedyrar - att som GD skriver att "mörka"."
Gefle Dagblad har inte skrivit att Ragnwi Marcelinds avsikt var att mörka. Däremot har vi berättat att riksdagens system är frivilligt att medverka i, (något som t.ex. får till följd att endast 47 av årets 349 ledamöter finns med), men att de som deltar juridiskt förbinder sig att inte undanhålla några uppgifter. Detta är alltså inte föremål för enskilda ledamöters bedömning.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Fotnot. Hela Ragnwi Marcelinds mail finns publicerat på ledarsidan.

Mer läsning

Annons