Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus var inställd på att dö

GÄVLENär Marcus Bergström fyllde 35 år ordnade han ett farvälparty för släkt och vänner. Hiv-viruset i hans kropp hade gjort honom så svårt sjuk att han ställt in sig på att dö.

Annons
- Jag hade planerat allt, sagt upp lägenheten och flyttat hem till mina föräldrar. Till och med bestämt hur jag ville ha begravningen, säger han.
I dag, sex år senare, är Marcus Bergström fortfarande i livet och deltar på söndagen i en manifestation mot hiv och aids i Gävle under internationella aidsdagen.
- För att uppmärksamma de som lever med hiv och de som har gått bort, säger han.
I Gävleborgs län finns för tillfället cirka 45 personer som bär på viruset, en siffra som legat på ungefär samma nivå de senaste åren.

Inte orolig
Beskedet om att han var smittad fick Marcus Bergström i januari 1995.
- 1994 flyttade jag ihop med en tjej som hade ett litet barn som gick på dagis. Och som du vet har dagis-barn en förmåga att dra hem en massa basilusker som smittar, säger han.
Halsont, öroninflammationer och andra sjukdomar avlöste varandra liksom pencillinkurerna som Marcus Bergström tog för att bli frisk.
Till slut blev hans husläkare misstänksam och bad honom att ta ett blodprov.
- Jag var inte ett dugg orolig.
Men testresultatet sa att Marcus Bergström var hiv-positiv. Det visade sig att han smittats i en tidigare relation och burit på viruset en längre tid. Sambon var inte smittad.

Envis läkare
Direkt efter beskedet följde en lång period innan han vågade berätta att han hade hiv. Men eftersom han gick ned i vikt och mådde allt sämre blev det tillslut uppenbart för den närmsta omgivningen.
- Sommaren 1996 var jag helt nedgången och det var ingen som trodde att jag skulle överleva den hösten, säger Marcus Bergström och berättar att det var då han beslöt sig för att ordna avskedsfesten.
- Mitt i den är "dödsprocessen" blev jag presenterad för de nya bromsmedicinerna som kom det året. Det var lite svårt att ta till sig och själv hade jag inte så stort hopp kvar. Men en envis läkare övertygade mig om att jag skulle bli bättre.
Och läkaren fick rätt.
I dag försöker Marcus Bergström leva ett så normalt liv som möjligt.
- Visst har man en viss trötthet jämfört med tidigare. Men det gäller att försöka ha en så positiv syn på livet som möjligt ändå.

Fick diabetes
Samtidigt går det inte att bortse från de många biverkningarna som följer med bromsmedicinerna.
- Jag har till exempel fått diabetes av en medicin. En annan gjorde att vi som åt den fick problem med fettfördelningen och gick runt och såg ut som om vi var gravida.
Och fördomarna och rädslan kring hiv och aids lever kvar i allra högsta grad. Därför vill Marcus Bergström inte visa sitt ansikte på bild i tidningen.
- Jag har sjukdomen men vill inte vara hiv-Marcus. Jag vill fortfarande vara Marcus.


Anna Höglund

Mer läsning

Annons