Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria först att vinna klassiker

/
  • Uthållig tjej. Maria Johansson i klass 6 på Jupiter är den första som vunnit Andersbergsklassikern. En ny tradition på skolan där det gäller att klara långa sträckor på cykel, skidor, löpning och simning.

GÄVLE
En tjej tog hem den första "Andersbergsklassikern".
En helt ny utmaning på Andersbergsskolan, som bygger mera på uthållighet och disciplin än snabbhet och råstyrka.

Annons
Maria Johansson i klass sex på Jupiter har klarat av både 1,5 mil på skidor, 15 kilometer löpning eller snabb marsch, 1500 meter simning och en cykeltur på fyra mil, till Bönan och tillbaka.
- Jag fick lite ont i rumpan efter cykelturen, erkänner Maria. Den tog tre timmar med rast. Men det var skidåkningen jag var mest osäker på om jag skulle klara.

Skidåkningen tuffast
Hon var sjuk precis innan skidåkningen och tänkte lägga av flera gånger under loppet.
- Men jag är väldigt envis, säger hon och ser ganska nöjd ut.
- Skidåkningen var tuffast men också roligast, det är skönt att få ta i lite.
Maria är van att röra på sig. Hon är med i simklubben GSS och tränar simning fyra dagar i veckan. Ibland tävlar hon i simning och har vunnit flera gånger. Men den största vinsten med att träna är att hon mår bra av det.
- Man känner sig både glad och pigg efteråt. Om jag inte tränar på ett tag märker jag att jag blir tröttare.

Tävla mot sig själv
På skolavslutningen kommer Maria att få ta emot ett diplom. Det blir också någon hemlig överraskning och en tavla med hennes fotografi på väggen i skolan.
Det är en av lärarna, Thomas Benkert, som står bakom idén med en skolklassiker. Han har själv provat på originalet "En svensk klassiker" och gillar idén att tävla mot sig själv.
- Det hänger på viljan och de flesta som vill klarar det här, säger Tomas. Och det tycker jag är bra.
Det är frivilligt att delta, loppen går på friluftsdagarna som är fyra per läsår och eleverna har hela mellanstadiet på sig. De får gärna ta det långsamt och ta pauser.
- Det gäller att disponera sina krafter. Om man hårdspurtar orkar man inte hela vägen. Här får alla lära känna sin kropp och vara aktiva tillsammans med andra. Visst låter det bra? säger Thomas.
Andersbergsskolan började satsa på friskvård redan för två år sedan, med schemalagda motionspass två gånger i veckan. Då får eleverna välja om de vill löpträna eller bara promenera.
- I början gnälldes det lite om att det var för jobbigt, berättar Marias lärare Karin Lindgren. Men nu är det ingen som klagar. De flesta har nog upptäckt att man mår bra av motion.

Igelström förebilden
Andersbergsklassikern är tänkt att bli en ny tradition på skolan. Men Maria hoppas att så småningom kunna genomföra den stora "En svensk klassiker" också. I den ingår Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vättern runt och Lidingöloppet.
Marias förebild är simmerskan Emma Igelström.
- Jag tror att hon också är envis.

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons