Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mark på Alderholmen förorenad med bensin

GÄVLEBensin och fotogen har hittats i marken på Alderholmen. Tekniska kontoret begär nu pengar av länsstyrelsen för att ta reda på hur förorenad jorden är.

Annons
Vilka konsekvenser det får för byggplanerna på Alderholmen vet man inte än.
- Men man behöver inte vara orolig i dag för att vistas i området, säger Carolina Sahlén, miljöinspektör.
Det var när Markbyggarna för ett år sedan skulle schakta bort jord mellan Andra och Tredje magasinsgatan för att bättra på den parkering som ligger där som de hittade en nedgrävd cistern. Den grävdes upp och i gropen luktade det starkt av bensin. Cisternen, som troligen innehållit bensin, visade sig ha varit invallad. Jorden innanför togs bort, men även jorden utanför luktade och man tror att den är förorenad av fotogen.
Det tyder även de prover på som redan har tagits. Troligen kommer bensinen och fotogenen från en depå som låg där på 1920-, 30- och 40-talen.
Fler betongväggar hittades i marken och kommunen tror att det ligger betongfack längs hela fastigheten.
Nu söker tekniska kontoret 325 000 kronor för att undersöka hur omfattande föroreningen är och vad den exakt består av. Man misstänker att det även kan finnas till exempel tungmetaller i marken.
Undersökningen ska också titta på vilken riskklassificering området har. Därefter ska de fatta beslut om vad de ska göra med marken.
- Vi vill veta hur stor risk det är för läckage, säger Carolina Sahlén.

1 300 kubikmeter

I dag uppskattar kommunen att 1 300 kubikmeter jord innehåller någonstans mellan ett och tio ton bensin och fotogen vilket gör föroreningsnivån hög, men spridningsrisken bedöms vara måttlig i dagsläget. Det finns dock risk att det kan spridas, till exempelvis grundvattnet.
- Har vi tur så behöver vi inte göra mycket alls men det kan vara upp till ganska omfattande åtgärder, säger Bo Bäckström, mark- och bostadschef.
Exempel på åtgärder är att låta jorden ligga kvar men kapsla in den, att bygga ventilation så att bensin och fotogen avdunstar eller att gräva bort jorden.

Plats för planerad park
Innan analysen av proverna är klar kan Bo Bäckström därför inte säga hur mycket det kostar att återställa marken eller hur det påverkar byggplanerna för Alderholmen.
I planarbetet är kvarteret i dag tänkt som parkering eller kontor och som ett torg eller en liten park.
Länsstyrelsen fattar beslut nästa vecka, men hur lång tid undersökningen tar går inte att säga.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons