Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägares protester fick bort Testebostigen

/
  • Den 29 maj 2002 invigdes Testebostiogen. Cecilia Lindholm och Elin Johansson tog sig ett dopp under invigningen. ARKIVBILD: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Testebostigen finns inte längre. En tvist med markägarna har tvingat kommunen att ta ner skylten och ta bort de broar som byggdes för att underlätta promenaden på den fyra kilometer långa led mellan Avabron och Forsbybadet som invigdes med pompa och ståt för två år sedan.

Annons
- Jag hindrar ingen från att gå där enligt allemansrätten. Men det ska inte vara någon kommunal led, för det har det aldrig varit, säger Tomas Söderlund, en av de två markägare som protesterat mot stigen.
Testebostigen invigdes år 2002, men redan samma år protesterade en av markägarna, Lars-Göran Löhman. Kommunen hade ingen laglig rätt att anlägga en stig på hans mark och hade inte förhandlat med markägarna, hävdade han.

Tomas Söderlund har anslutit sig till samma linje.
- Det fanns ingen stig när jag köpte marken och hade aldrig funnits. Kommunen gjorde olaga intrång när de gjorde i ordning stigen, säger han.
I förra veckan gav Johan Öholm på Kultur & Fritid besked om att broarna skulle plockas bort.
- Jag har försökt komma överens med markägarna, men det har inte gått. Det tycks vara så att kommunen inte tog kontakt med markägarna på rätt sätt innan stigen gjordes i ordning, och därför kan vi inte hålla den som allmän vandringsled, säger han.
- Men det är en ju en populär stig och allemansrätten gäller, så egentligen tror jag inte att det blir färre personer som kommer att gå där ändå, säger han.

Det är både ilska över att kommunen byggt broar på hans mark utan lov, och praktiska problem som gjort Tomas Söderlund irriterad på Testebostigen.
- Folk river staket för att komma fram och går tvärs över spannmålsåkern. Jag har hållit på och ältat det här med kommunen i två år nu utan att det hänt något. De har haft chansen att förhandla om det här, men det har de inte gjort och då ska det inte vara någon kommunal stig där.
- Det behövs inte för fiskare och andra har kunnat gå där ändå i alla tider och det kan de nu med, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons