Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massage förevisades i rättssal

GÄVLE Sjukgymnasten var åtalad för att ha tafsat på tre kvinnors bröst. På en docka i naturlig storlek visade han rätten sin massage.
- Har har vi riskmomentet, säger sjukgymnasten och stryker mellan brösten.

Annons
Vid åklagare Birgitta Fernlunds sida satt tre kvinnor som alla anmält sin sjukgymnast, en 60-årig man, för sexuellt ofredande. Bakom sjukgymnasten och hans advokat Jan-Ove Ljunggren låg en kvinnodocka i naturlig storlek insvept i ett svart plastskynke.
Först vittnade en 33-årig kvinna som remitterades till sjukgymnasten 2001 med spänningar i nacke och käke som orsakade ständiga migränanfall.
- Massage är någonting positivt för mig. Det var det inte den här gången. Han pratade om sina sexuella erfarenheter, inledde 33-åringen sitt vittnesmål.
- Har jag ont i nacken behöver jag inte massage på skinkan, i ljumskarna eller på blygdbenet. Han strök med sin hand över bröstvårtorna.
- Inte sjutton har det med migrän att göra, vittnade 33-åringen.

Sjukgymnasten har stått inför rätta en gång tidigare. 1991 friades han från misstankar om att ha tagit en då 19-årig kvinna mitt på brösten. Tingsrätten ansåg att 19-åringen kunde ha förväxlat beröringen med bröstmuskelmassage.
Trots det kände åklagare Birgitta Fernlund stor förtröstan att sjukgymnasten skulle fällas. Anledningen var främst att det nu är tre målsägare som oberoende av varandra anmält sjukgymnasten.
60-åringen och hans försvarare hade valt samma taktik i går som visade sig framgångsrik 1991. För att illustrera att massage innebär stor risk att massören kommer i kontakt med brösten hade man rekvisita från polisens tekniska rotel.
- Vi har för ändamålet tagit med en docka. Går det bra? frågade Jan-Ove Ljungren.
Domaren hade inget att invända medan Birgitta Fernlund inte kommenterade saken.
Sjukgymnasten började massera dockan. Över nacken och axlarna och ned mellan brösten. Det framgick tydligt att sjukgymnasten normalt berör delar av brösten.
- Det här är riskmomentet, sa 60-åringen under den delen av förevisningen.
Tillfrågad om han hade sexuella tankar medan han masserade 33-åringen var svaret nej.
- För mig är det befängt. Det fanns inga sexuella attityder alls. Det har jag inget behov av, sa 60-åringen.
Sedan fortsatte rättegången. Sjukgymnasten riskerar, utom dryga böter, att mista sin legitimation. Domen faller den 26 november.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons