Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mast krossade drömmen

/
  • Eva Maletic är elöverkänslig och planerade att flytta för att komma undan påverkan av mobilmasterna. Men masterna tycks förfölja henne. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE I våras hittade Eva Maletic sin drömtomt i Östanbäck i Valbo. Men samma vecka som hon skulle skriva på kontraktet sprack drömmen. Då fick Eva veta att en 3G-mast skulle sättas upp bara 300 meter från den nya tomten.

Annons
Nu har Eva Maletic, som är elöverkänslig sedan början av 1990-talet, nästan tappat hoppet om att kunna bygga ett nytt elsanerat hus.
- Jag har nästan tappat tron på myndigheterna. Jag har betalat skatt sedan jag var 17 år och jag trodde de kunde hjälpa mig, men det verkar inte som om de vill, säger hon.
I dag bor Eva Maletic nära Kristinaplan i Gävle men hon mår inte bra av stadsmiljön. Hon har blivit sämre de senaste åren.
- Jag vill egentligen helst bo kvar här, men när de satte upp en mobilmast vid Fjärran Höjder insåg jag att jag måste flytta, säger hon.

Tomten i Östanbäck ligger ute i skogen. Eva Maletic talade med handläggarna på Bygg & Miljö flera gånger för att försäkra sig om att det inte fanns några planer på att uppföra mobilmaster i närheten. Hon fick klartecken.
Men när allt var klart för att skriva under kontraktet visade det sig ändå att en av mobiloperatörerna hade planerat in en 3G-mast 300 meter från tomten.
Sedan dess har Eva Maletic kämpat för att myndigheterna skulle kräva att masten flyttas, utan att lyckas.
- Masten bör ligga en kilometer bort för att jag inte ska må dåligt av den. Jag har kontaktat Lena Lundgren i byggnads- och miljönämnden och bett henne göra vad hon kunde, och vi i Elöverkänsligas förening har skrivit till kommunen och vädjat om hjälp. När kommunen gav bygglov överklagade jag det. Men nu har länsstyrelsen avslagit min begäran om inhibitation.
- Jag vet inte vad jag ska göra nu. För mig handlar det inte om allmän oro. Jag blir dålig av masterna, säger hon.

Lena Lundgren, ordförande i byggnads- och miljönämnden i Gävle, beklagar att hon inte kunnat hjälpa Eva Maletic eller andra elöverkänsliga som har vänt sig till henne.
- Vi har verkligen försökt. Både jag och bygglovschefen Lars Skogsberg har varit i kontakt med operatören och bett dem flytta masten, men de säger att de kan flytta den högst ett par hundra meter och det räcker inte. Det är tyvärr så här det ser ut, säger Lena Lundgren.
Byggnads- och miljönämnden har hamnat i ett gränsland, menar Lena Lundgren. Som myndighet ska man inte ta hänsyn till strålningen, eftersom det inte anses bevisat att den är farlig för människor, men samtidigt tycker Lena Lundgren att man ska ta hänsyn till människors oro.

- Jag och Carina Blank har tagit kontakt med Ulrika Messing för att få ett möte med henne eller någon annan minister för att få bättre riktlinjer för hur vi ska handla. Å ena sidan bygger vi ut ett samhälle som ökar tillgängligheten för många genom den här satsningen på mobiltelefoni, å andra sidan bygger vi samtidigt upp hinder för vissa människor. Jag tycker att det är ett verkligt bekymmer, säger hon.
Men det enda råd hon kan ge Eva Matetic i dagens läge är att fortsätta leta efter en tomt tillräckligt långt bort från masterna.
Eva Maletic har fortfarande tomten i Östanbäck på hand, men har tittat på andra tomter också. Hon hittade en tomt i Häcklinge, men där verkar det inte som om man kan få bygglov eftersom grannar har klagat på att det blir för mycket trafik.
- Och man vet ju inte. Det kanske sätts upp en mast där också, ingen kan ju lova, säger Eva Maletic.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons