Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätarställningen var en bluff

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Tumme med paragraf. Bo Karlsson upptäckte en möjlighet i konsumentkreditlagen. Den som lurats kan kräva ersättning av långivaren om det är säljaren som förmedlat lånet.

GÄVLE
En man från Halland köpte en Volvo V 70 på en bilfirma i Gävle.
På vägen hem gick generatorn sönder - kort efteråt rasade växellådan.

Annons
Den 64-årige bilköparen från Halland blev misstänksam och beställde besiktningsprotokollen från Bilprovningen.

46 000 mil
Volvon hade inte gått de 24 478 mil det var sagt - i januari förra året hade den i stället rullat över 46 000 mil på landets vägar...
Nu har Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, gett 64-åringen rätt. Priset han betalade, 130 000 kronor, ska prutas med 61 000 kronor.
- De blev jätteglada, säger Gävleadvokaten Bo Karlsson om det halländska paret som är hans klienter.
Ingen företrädare för bilfirman har gått att nå för en kommentar. Bolaget har bytt namn och hänvisning från det uppsagda telefonabonnemanget saknas. En gävlebo som ett flertal gånger har dömts för brott har trätt in i det nya bolagets styrelse.
När den halländske bilköparen anlitade Bo Karlsson skrev han till bilfirman. Det var kort efter att bilköpet genomfördes, i februari förra året.
- Jag har fortfarande inte hört av dem, konstaterar Bo Karlsson.

Långivaren betalar
Det visade sig finnas ett alternativ till att kräva pengarna från bilfirman. Firman var godkänd att förmedla lån som finansierades av ett finansbolag, i det här fallet GE Capital Bank. Konsumentkreditlagen har en paragraf som gjorde det möjligt att rikta ersättningskrav mot dem likaväl som mot den svårnådda bilfirman.
- De sa till mig att de följer ARN:s utslag, berättar Bo Karlsson.
För andra bilköpare är en viktig slutsats man kan dra att även om en bilfirma till exempel gått i konkurs, kan köparen rikta krav mot långivaren. Men då bara om lånet förmedlats av bilfirman.
- Har man på egen hand tagit ett lån i en bank går det inte, varnar Bo Karlsson.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons