Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagning och städning säljs ut

GÄVLEStorköket och den kommunala städningen läggs ut till försäljning. Cirka 300 kommunanställda berörs.

Annons
Fler friskolor och äldreomsorg på entreprenad ger allt förre kunder.
- Den här utvecklingen ser vi inget stopp på, säger förvaltningschefen Svante Bertilsson.
Under flera år har frågan om storköket och städningen varit uppe för diskussion, så beslutet i affärsverks- och servicenämnden i går att gå vidare med en upphandling kom inte som någon överraskning.
Det gjorde det inte heller för personalen på storköket där reaktionerna var ljumma.
- Problemet är att vi inte får sälja maten till andra än till kommunen, så det är positivt på det sättet, säger Lillemor Lund som arbetar i produktionsköket.
Kommunallagen hindrar nämligen storköket att hitta nya kunder.
- Men man tänker på hur det ska bli, tillägger hon.

Öppet för anbud
Den fastighet som storköket ligger i och dess inventarier läggs nu ut till försäljning och verksamheten på entreprenad, där anbudsgivarna får lämna pris på mat, städ och kvalitet.
Storköket har en kapacitet på 25 000 måltider per dag men i dag levereras bara 15 000 stycken. Orsaken är, enligt Svante Bertilsson, att antalet friskolor ökar för varje år och inom äldreomsorgen har de privata intressena blivit allt tydligare.
Efter årsskifftet kommer även kommunens skolor och äldreboenden att själva få välja varifrån tjänsterna ska köpas, vilket ytterligare påverkar kundunderlaget.
Och när antalet kunder minskar stiger kostnaderna.
- För att kunna trygga verksamheten och arbetstillfällena måste de kunna expandera, säger serviceförvaltningens ordförande, Lars Horn, s.

Ska bevaka tryggheten
Hos Kommunal gillar man inte utvecklingen och nu vill de vara med i händelseförloppet för att bevaka tryggheten för de anställda. Kjell Andersmats, Kommunals arbetsplatsombud på storköket, hade helst sett att verksamheten blivit kvar i kommunen.
- Det är säkrare, man kan ju titta på hur det gått i andra kommuner. Men det kan både bli bättre och sämre.
Han anser också att storköket borde ha koncentrerat sig på att serva just kommunen.
- Jag tycker man har investerat upp sig för mycket, säger han.
Kökschefen Maria Eriksson är däremot positiv och tror att de kan klara en övergång och en konkurrensutsättning utan att personalen blir förre.
- I dag jobbar vi redan som vilket företag som helst.
För personalen innebär försäljningen att de får välja om de vill gå över till den nya arbetsgivaren, vilken det nu blir. Bland dem som Gefle Dagblad pratade med i går var samtliga inställda på att göra det.
Hur den nya ägarstrukturen ska se ut är ännu oklart. Det finns intresse för att ta över verksamheterna, men än så länge bara muntligen, mer vill Svante Bertilsson inte säga. I slutet av denna månad är det tänkt att anbud kan börja tas emot och om det går som politikerna tänkt sig ska försäljningen vara klar vid årsskiftet.
Enligt Lars Horn togs beslutet enhälligt trorts en livlig diskussion.

JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 37
johan.pihlblad_gd.se

Mer läsning

Annons