Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Ågren tackar snart för sig

/
  • Vid årsskiftet slutar Mats Ågren som kommunalråd och lämnar då en rad andra politiska uppdrag bakom sig. Men ordförandeposten i Gävle Energi vill han ha kvar - trots turbulens.

GÄVLE Kommunalråd Mats Ågren fyller snart 58 år och skulle kunna dra sig tillbaks med en pension på 25 000 kronor i månaden.
Istället väljer han att fortsätta jobba för sin gamla arbetsgivare - fackförbundet IF Metall.
- Jag har fortfarande någonting att ge, säger han.

Annons
I tio års tid har luckorna i almanackan varit lätträknade. Nu har Mats Ågren gjort sitt sista kommunfullmäktigemöte och börjar sakta men säkert runda av sin karriär som kommunalråd i Gävle.
- Fullmäktige kommer jag inte att sakna, däremot att sitta i beredningar och styrelser när det händer saker och man måste agera. Nu får jag väl istället ringa Carina Blank och säga: "Det där måste du ta tag i", säger han och skrattar.

Det fackliga engagemanget väcktes när han jobbade som maskinoperatör på Sandvik. Han såg orättvisor som gällde löner och arbetsmiljövillkor och kompisarna tyckte att han skulle föra deras talan.
Därifrån var steget in i politiken inte speciellt långt.
Under andra halvan av 1970-talet valdes han in i Sandvikens fullmäktige för socialdemokraterna.
I början av 1980-talet bytte han jobb och blev ombudsman för fackföreningen Metall.
Efter några år i Fagersta flyttade han till Gävle och engagerade sig i det socialdemokratiska partiet.

1993 blev han ordförande för arbetarekommunen. Tre år senare var kontokortsskandalerna ett faktum och de tre sittande kommunalråden - Håkan Vestlund, Sture Sandberg och Lars Björklund - hamnade i skottlinjen.
- Det var en väldigt smärtsam period, att föra fram budskapet att de måste avgå trots att de inte hade gjort någonting brottsligt. Händelsen knäckte också förtroendet för oss som parti, i det kommande valet gick vi från 33 mandat och egen majoritet till 24 mandat. Det tog väldigt hårt, säger Mats Ågren.
I förhandsspekulationerna om vilka som skulle få de lediga kommunalrådsposterna förekom Tommy Berger och Carina Blank.
När arbetarpartiet fått säga sitt blev det istället Mats Ågren och Vivi-Anne Sundqvist.

Ungefär som nu; det spekuleras om Peter Hasch, Jens Leidermark och Tommy Berger. Sen seglar plötsligt en facklig ombudsman förbi allihop. Hur kommer det sig?
- Medlemsmötet har stor vikt, vilka beslut som tas beror på vilka som kommer dit. Men för mig var det inte förvånande att Per Johansson blev vald. Som ombudsman har man någon form av förtroende som man kan bygga vidare på, man har fackföreningarnas öra och kan företräda väljarna på ett bra sätt.
Vad tycker du om duon Carina Blank och Per Johansson?
- Det kommer att bli bra. Carina har erfarenhet av att vara kommunalråd och ordförande och Per kan vara ett bra komplement.

Vilka egenskaper bör ett kommunalråd ha?
- Man måste tro att man har någonting att tillföra och man bör ha ett befintligt nätverk när man går in i rollen. Sen gäller det att hitta sin egen väg och inte försöka kopiera någon annan. Det går inte att tänka: "Hur skulle Håkan Vestlund ha gjort?".
Vad är mest slitsamt?
- När det går bra har man många omkring sig, men man är väldigt ensam när det blir tråkigheter och bekymmer. Det är många strategiska beslut som man får ta själv. Som kommunalråd är man aldrig riktigt ledig, oavsett om du går på en hockeymatch eller på Ica Maxi. Och att gå på krogen är omöjligt, då ska alla berätta hur man borde ha gjort.
Vad är belöningen?
- Snabbtågen, motorvägen och teknikparken är bekräftelser på att man har gjort någonting bra. Utförsäljningen av hyresfastigheter i Stigslund fick vi mycket kritik för, men nu när man ser Gävle Strand växa fram kan jag känna en tillfredsställelse i att ha nått målet.

Berätta om jobbet på IF Metall som väntar dig efter årsskiftet? - Jag blir inte lokal ombudsman som jag var tidigare utan kommer att jobba på huvudkontoret i Stockholm med övergripande frågor. Men jag för en dialog med förbundsledningen om mina exakta arbetsuppgifter, det borde vara klart inom den närmaste månaden, säger Mats Ågren.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons