Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med barnperspektiv i bygg och miljö

/
  • Foto. LASSE HALVARSSON Oskrivet blad. Hon är fortfarande okänd för de flesta gävleborna men nu tar Lena Lundgren, s, över ordförandeklubban i byggnads- och miljönämnden i Gävle.

GÄVLE
På onsdag tar Lena Lundgren, s,över ordförandeklubban i byggnads- och miljönämnden i Gävle.

Annons
Hon ser på uppdraget med en sorts skräckblandad förtjusning.
- Före jul kändes det oöverstigligt att överhuvud taget kunna leda ett sammanträde. Men nu har jag vant mig vid tanken, säger hon.
- Jag tror nog att jag har något att tillföra.

Specialpedagog
Lena Lundgren tar emot i de kala lokalerna hos Barn- och ungdoms stödenhet, där hon arbetar som specialpedagog för barn med synskador eller koncentrationssvårigheter.
Det arbetet tänker hon inte släppa, men i fortsättningen ska hon lägga 25 procent av sin arbetstid åt gävlebornas miljö i vid bemärkelse.
Barnperspektivet tänker hon ta med sig in i politiken:
- Jag vill framför allt jobba för barnen och ungdomarna, jag tror att det finns mycket att göra där. Att göra något åt Fältskärsleden så att barnen på Öster får säkrare skolväg, att man skapar goda boendemiljöer, att man får ren luft, säger hon.
- De gamla är också viktiga, det är ju de som byggt upp samhället. Vi ska inte ha någon ättestupa, men det är ju barnen som ska ta över. Bygg och miljö, det handlar ju om vad vi ska lämna efter oss till barnen.

Förstår protesterna
Lena Lundgren förstår dem som protesterar mot utbyggnadsplaner och exploateringar, säger hon.
- Ta Valbo Köpcentrum. Jag förstår verkligen att många protesterar. De har säkert bosatt sig där för att de vill bo på landet och så kommer staden liksom ikapp dem. Jag skulle nog ha protesterat själv, säger hon.
I Valbo står enskilda bönder och grannar på ena sidan och stora ekonomiska intressen på den andra sidan. Lena Lundgren har hjärtat hos de små, men kommer hon att kunna hålla emot de starkare exploateringsintressena?
- Ja, det vet jag ju inte. Det är inte alls säkert. Men jag är glad att frågan om Valbo Köpcentrums utbyggnad inte ska avgöras av byggnads- och miljönämnden. Vi ska bara yttra oss. Det är fullmäktige som ska besluta. Då lyfter man frågan till högsta politiska nivån. Det tycker jag är bra, säger hon.
En annan infekterad fråga på bygg- och miljöområdet är frågan om gamla hus.
Klintbergska gården fick rivningstillstånd. Lena Lundgren är kritisk.
- Det är en tragedi att huset revs, men jag vet ju inte vad Bygg & Miljö hade kunnat göra. Var utgången given? När man tog beslutet om rivning hade ju förfallet gått så långt.
- Klintbergska gården är ett exempel på att vi måste lära oss hur sådant kan undvikas i fortsättningen. Kanske kan kommunens tjänstemän kontakta nya ägare till gamla hus direkt och fråga om de förstår vilket fint gammalt hus de har? säger hon.
Lena Lundgren är engagerad i miljöfrågor. Hon tycker det är viktigt att sortera sopor, hon har kompost vid huset i Bomhus och hon har en klar åsikt när det det gäller frågan om kärnavfallet.
- Jag skulle ha röstat nej om SKB skulle vilja förvara kärnavfallet där jag bor. Mina föräldrar valde att skrapa undan jorden från trädgårdslanden efter Tjernobyl, för att de tänkte på sina barnbarns uppväxtmiljö. Jag tänker likadant, säger hon.

Knepiga frågor
Bland de knepiga frågor som bygg och miljö måste hantera är besluten om miljösanktionsavgifter. Förra året fick till exempel en färghandlare betala 25 000 kronor för hon inte anmält metanolförsäljning på rätt sätt.
- Sådant är ju himla tråkigt. Om det skett ett rent misstag borde man kanske kunna hitta något annat sätt, säger hon försiktigt.
Att anmäla restauranger med dålig hygien kan också vara knepigt.
- Vi vill ju inte bli sjuka när vi går på restaurang. Men samtidigt är det ju viktigt att pröva med alla andra vägar först. Även om restaurangägarna har ansvaret för hur köket sköts så har kommunen ett stort informationsansvar. Man kan inte utgå från att folk gör fel för att jävlas, säger Lena Lundgren.

Gillar Alderholmen
När det gäller andra aktuella byggärenden tycker Lena Lundgren att de förslag har lagts fram verkar bra. Planerna på att bygga på Alderholmen gillar hon.
- De är bra, särskilt för att det blir bättre för Öster. Och jag tycker att minst ett hus på Alderholmen ska ha ett G på väggen, säger hon som avgående ledamot i Gavlegårdarnas styrelse.
Planerna på att bygga studentbostäder i parken vid Valls Herrgård gillar hon också.
- Men det är bra om man tar det alternativ, där man inte bygger så mycket. Det verkar vara en bra avvägning, säger hon.
Att ta reda på vad vad folk tycker om miljön i Gävle, kanske genom hearings, hör till det viktigaste den kommande mandatperioden. Dessutom vill Lena Lundgren ha en särskild referensgrupp med personer med funktionsstörningar.
- Det är kanske något jag tar med mig från mitt förra arbete på Barn- och Ungdomshabiliteringen. Jag har mött små barn med funktionshinder och ibland har jag undrat om de kan bo här i Gävle när de blir stora. Det är så viktigt att man planerar för alla, säger Lena Lundgren.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons