Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinkopia sparar miljoner

GÄVLEDet går att sänka de årliga kostnaderna för antidepressiva läkemedel i Gävleborg med sex miljoner kronor - utan att det går ut över patienterna.

Annons
Länets läkare har fått rådet att sluta skriva ut det välkända men dyra Cipramil och i stället gå över till kopian Citalopram Biochemie.
- Medlen är identiska, därför är det givet att vi rekommenderar det som är billigast, säger överläkare Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.
De antidepressiva läkemedlen hör till de mest sålda i Gävleborgs län. I fjol såldes sådana medel för sammanlagt 48 miljoner kronor.

Patentet gått ut

Cipramil har länge varit det dominerande medlet i gruppen. Nu har patentet på detta gått ut och det har blivit fritt fram att tillverka kopior. Citalopram Biochemie är en sådan kopia och eftersom det är cirka 30 procent billigare än originalet vill läkemedelskommittén att läkarna ska börja skriva ut det i stället.
- Om alla följde den här rekommendationen skulle sex miljoner kronor sparas årligen, pengar som kunde användas till annat inom sjukvården. Dessutom skulle ju även patienterna spara pengar, säger Stefan Back.

Försöker styra
De stigande läkemedelskostnaderna är ett stort problem för landstingen. Läkemedelskommittéerna arbetar intensivt med att försöka styra läkemedelsförskrivningen så att inte dyra preparat skrivs ut i onödan när det finns billigare som är likvärdiga.
Läkemedelsföretagen å sin sida gör vad de kan för att behålla "kunderna" när patent på populära mediciner går ut. I fallet Cipramil har tillverkaren Lundbeck tagit fram en efterföljare, Cipralex. Medlet lanseras just nu genom en massiv reklamkampanj.

Inte bättre
Enligt tillverkaren har nya Cipralex signifikant bättre effekt än Cipramil. Men det stämmer inte, anser Stefan Back.
- De studier som gjorts visar inte på några övertygande fördelar för Cipralex. Det finns ingen anledning att skriva ut det medlet.
I oktober införs en nyordning vid apoteken som innebär att patienterna alltid ska förses med det billigaste läkemedlet när det finns flera likvärdiga varianter att välja på. Detta kommer att gälla oavsett vad läkaren skrivit på receptet.
- På det här sättet kommer en automatisk övergång att ske till de billigare medlen, säger Stefan Back.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons