Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinska säkerheten hotad

GÄVLE
De sparkrav som riktas mot sjukhusen i Gävle och Hudiksvall hotar den medicinska säkerheten och kvaliteten.

Annons
Den varningen kommer från sjukhusens två chefläkare Lars Pettersson och Lennart Lundquist.
Sjukhusen är ålagda att sammantaget minska kostnaderna med cirka 145 miljoner kronor och det kan inte genomföras utan allvarliga konsekvenser.
- Vi är mycket bekymrade, säger Lars Pettersson.
Det är i en skrivelse till landstingsledningen som de två chefläkarna uttrycker sin oro över den situation som länets två akutsjukhus befinner sig i. Som GD tidigare berättat klarar sjukhusen inte att hålla sig inom angivna ekonomiska ramar. Det är, hävdar chefläkarna, i stor utsträckning en följd av att den beslutade omstruktureringen av sjukvården i länet inte verkställts och därmed inte gett de besparingar på 230 miljoner kronor som förväntades.

Ingen persoanlminskning
Akutkirurgin har visserligen stängts i Bollnäs men inga personalneddragningar har genomförts. De planer som redovisats för hur närsjukvården i länet och den nya enheten för planerade operationer i Bollnäs ska bedrivas påvisar inga besparingar utan medför snarast kostnadsökningar.
Chefläkarna är mycket kritiska till hur arbetet med strukturförändringarna skötts.
- Det har gått över ett år sedan beslutet fattades och än så länge har inte en krona sparats, säger Lars Pettersson.
Både i Gävle och Hudiksvall fanns från början en stor uppslutning kring strukturbeslutet. Man trodde att det skulle trygga de två sjukhusens framtid. Nu har den förtröstan som kändes då förbytts i oro och ovisshet, menar Lars Pettersson.

Sämre säkerhet
- Om vi tvingas till nya omfattande besparingar ser vi en risk för försämrad medicinsk kvalitet och säkerhet, minskad patienttillgänglighet och svårigheter att klara kompetensutveckling och personalrekrytering, säger Lars Pettersson.
Att stänga delar av den kvarvarande verksamheten i Sandviken räcker inte på långa vägar för att klara de totala sparkraven, menar Lars Pettersson. Det kommer att behövas betydligt mer drastiska åtgärder.
- För 10-15 år sedan kunde vi hantera sådana här sparkrav utan större svårigheter. Men i dag finns inte mycket mer att ta. Varje åtgärd blir oerhört kännbar. Se bara vilka svårigheter vi haft efter vårdplatsneddragningen på medicinkliniken.
Sjukhusens ekonomiska situation kommer att diskuteras av landstingsstyrelsen under nästa vecka.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons