Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men Gävles präster tvekar

GÄVLE
Kyrkostyrelsen ska ta fram ett underlag för hur en kyrklig vigsel mellan homosexuella kan se ut i framtiden. Det bestämdes på kyrkomötet i Uppsala i går.

Annons
Prästerna i Gävle är, precis som i övriga landet, mycket tveksamma för att inte säga negativa till att viga par av samma kön.
För tre år sedan gjorde Kyrkans Tidning en undersökning bland prästerna. De fick frågan "Om motsvarande regler infördes för homosexuella par, som i dag gäller för heterosexuella, hur skulle du personligen ställa dig?". Hälften av prästerna ville inte viga två av samma kön. Bara 25 procent var positiva till homoäktenskap.
Christina Danielsson, Heliga Trefaldighets församling säger så här:
- I praktiken kan jag kanske det men jag vet inte. Vi har pratat om det i prästkollegiet en del. Jag har inte ställts inför det. Men borgerlig vigsel och förbön i kyrkan är inga problem. Det är en vanlig ordning i andra länder.
Christina Danielsson har en fundering om inte kyrkan ska släppa vigselrätten helt nu när staten och kyrkan skilts åt.
- Få vet vad det är för skillnad på borgerlig och kyrklig vigsel. Det som är unikt för oss är bönen. För staten är det det juridiska som är det viktiga.
Helena Akne, Bomhus församling ser praktiska hinder.
- Det finns ingen vigselordning men välsignelse och det kan jag tänka mig. Den vigselordning som finns går inte att använda för homosexuella.
Hur hon skulle ställa sig om vigselordningen ändras vet hon inte i dagsläget.
Bengt Wiklund, Staffans församling har sagt nej förut.
- Men det står ständigt under omprövning. Jag är inte mogen att slutgiltigt svara ja än. Det har hänt att jag rekommenderat andra vigselförrättare.
Jan Anders Jansson, Maria församling är lite inne på samma linje.
- Jag har inga problem med registrerade partnerskap. Det är bra och riktigt men vigslar vet jag inte. Jag har inte sett underlaget så jag kan inte säga något. Men att bejaka kärleken mellan homosexuella har jag inga problem med.
Betydligt kortare och mer konkret är Peter Stjerndorff, Tomas församling, i sitt svar på frågan om han kan tänka sig att viga homosexuella.
- Ja, det kan jag.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons