Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men Loiz är en riktig knähund

/
  • Foto: GUN WIGH Snäll. Rottweilern Loiz jobbar som sällskapshund på Selggrensgården i Strömsbro. Han springer nyfiket till dörren varje gång det kommer en besökare, och hjälper till att väcka de boende varje morgon. Han är helt enkelt antitesen till ondskefull kamphund.

GÄVLEFemtio kilo rottweiler kan vara en riktig mördarmaskin.Eller som Loiz en riktig krambjörn. Han arbetar som sällskapshund åt de gamla på Selggrensgården i Strömsbro.

Annons
- Han väckte mig i morse med en puss och sa åt mig att stiga upp. Och jag lydde, skrattar Stefan Korol, 82.
Han sitter i sällskapsrummet och bjuder Loiz på kakor.
Loiz tackar genom att sträcka fram tassen och skaka hand/tass med Stefan.
Loiz har varit på Selggrensgården i över tre år nu. Och något kilos övervikt på grund av alla kakor, det måste matte Katarina Berglund erkänna att han fått.
-Han började komma hit när han var tolv veckor. Han har gjort stor nytta på dementa, det ger en lugnande effekt att umgås med djur, förklarar hon.
Loiz, eller Razzmatazz Lawrence som han egentligen heter, har fått genomgå flera utbildningar och tester för att kunna vara på Selggrensgården.
Bland annat mentaltestades han när han var ett och ett halvt år.
-Han är korad, som det heter. De skrämmer dem i olika situationer. Det var en dam här med fula kläder och stor hatt och försökte skrämma honom. Men han reagerade inte. Inte för den som var utklädd till spöke heller. Det är så det ska vara, han ska förstå att det är en människa, säger Katarina Berglund.
När hon kallar på Loiz kommer han sättande på direkten. Det märks vem som är Loiz egentlige matte.
Förutom Loiz bor även birmakatten Maja på avdelningen. Hon har varit där i sex år, och har därmed hävdvunnen rätt att bestämma över Loiz. Det gör hon också.
-Där har han inget att säga till om, skrattar Katarina Berglund.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons