Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men politikerjubel över tidig hemgång

GÄVLE
Medan ungdomarna protesterade utanför Stadshuset höll fullmäktige ett ovanligt stillsamt möte med få heta frågor.

Annons
Bostadspolitiken var en av få ämnen som fick debatten att tända till på mötet i går kväll.
Tar Gavlegårdarna ett tillräckligt socialt ansvar när man tar kreditupplysningar av alla som vill bo där?
Borde det inte vara så att det är viktigare att alla får någonstans att bo än att allmännyttan har bra ekonomi, undrade Ulla Andersson, v, under fullmäktige.
Michael Dahlberg, m, kontrade med att fråga henne om alla ska få bo gratis om de inte har råd att betala hyran.
Carina Blank, s, konstaterade att det varken är socialtjänstens roll att vara hyresvärd eller Gavlegårdarnas att vara socialtjänst. Det måste vara ett samarbete emellan dem när man ska fixa bostäder åt dem som har ont om pengar, tyckte hon.

Jublade
Ledamöterna jublade spontant när mötesordförande Ann-Sophie Mattisson, m, slog klubban i bordet och avslutade fullmäktige. För första gången på mycket länge var man klar med alla ärenden på listan, och det vid halv åtta när det fortfarande var ljust ute.

S fick foga sig
Inte ens den enade oppositionens kandidater till vice ordförandeposterna i de kommunala bolagen, som stötte bort s-namnen, vållade någon debatt. Det var bara för socialdemokraterna att foga sig för majoriteten. Men de reserverade sig i alla fall.
Beslut togs om att kommunstyrelsen ska vara krisledningsnämnd om det händer något extraordinärt framöver.
Man slog fast priser för försäljning av arrendetomter. Ledamöter till Gästrikerådet valdes och några motioner besvarades.
Annars var det kring interpellationerna och allmänhetens frågor som det mesta kretsade.

Pengar till handikappade
Förutom Gavlegårdarna och deras kreditupplysningar var det nog mest debatt om kommunens handikappolitiska program, där Lennart Sjögren, kd, efterlyste uppgifter om hur mycket man avsatt i budgeten för att underlätta för de handikappade.
- Jag har inte fått något svar på hur mycket kronor och ören som är avsatta för 2003. Vill inte s genomföra handikapplanen? undrade han.
Bland andra Carina Blank, s, och partikamraten Vivi-Anne Sundqvist påpekade dock att det är en uppgift för alla kommunala delar att underlätta för handikappade. Det går inte att skilja från den vanliga verksamheten, menade de.

Ansvar för barnen
Karin Hedberg från Bönan efterlyste i en allmän fråga vem som ska ha helhetsansvaret för barnens bästa i Gävle.
Hon var inte nöjd med svaret från barn- och ungdoms ordförande Jens Leidermark, s, att det är barn- och ungdomsnämnden.
Nu när det är babyboom så är det fel att skolan ska spara. Det borde vara de som beslutar om sparbetingen som borde ta ett ansvar och inte lägga det på barn och ungdom, tyckte hon.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons