Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vissa får hyran sänkt

Det är inte alla Gavlegårdarnas hyresgäster som får en hyreshöjning. De 2 600 lägenheter som haft elen inkluderad i hyran får i stället en sänkning av hyran. Men i gengäld får de betala elräkningen separat i fortsättningen.

Annons

De omkring 2 600 lägenheter som haft elen inkluderad i hyran finns framförallt i Andersberg och delar av Valbo och Sätra. Men från och med första mars eller första april kommer alla dessa lägenheter att få elräkningen separat.

– Det här ger de boende en möjlighet att själva påverka sin elkostnad. Det här är också bra av miljöskäl eftersom människor blir mer aktsamma med sin elförbrukning när de får stå för kostnaden själva, säger Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna.

Som kompensation för att elen inte längre ingår i hyran får lägenheterna en hyressänkning på 145 till 436 kronor i månaden beroende på lägenhetens storlek. Lägenheterna får dock först den ordinarie hyreshöjningen från första februari innan sänkningen genomförs den första mars eller första april beroende på adress.

Alla lägenheter kommer även fortsättningsvis att få sin el från Gävle energi. Någon möjlighet att välja en annan elleverantör finns inte.

– Det är en teknisk begränsning som finns i de här fastigheterna, säger Lars Lennmalm.

Mer läsning

Annons