Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer insyn med handlingar på nätet

/
  • Såhär ser det ut när man går in och tittar i Gävle kommuns webbdiarium. Alla ärenden i kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges diarium från 2008 och framåt finns sparade.
  • Ann-Sofie Johansson Nyberg har lett arbetet med att skapa Gävle kommuns nya webbdiarium.
  • Helén Åleskog, chef för kommunledningskontoret, är nöjd med det nya diariet.

Från och med igår kan den som vill gå in på Gävle kommuns hemsida och läsa kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges diarium. Det är ett första steg mot att göra alla kommunala handlingar tillgängliga på internet.

Annons

När de kommunala diarierna publiceras på webben blir det lättare för allmänheten att få insyn i kommunens verksamhet. Fram tills nu har man varit tvungen att besöka stadshuset för att titta på de handlingar som nu finns tillgängliga genom några klick på datorn.

– Det är otroligt viktigt att vi blir bättre på att göra offentlighetsprincipen levande. Det här är ett sätt att ge nya generationer möjlighet att erövra offentlighetsprincipen, säger Helén Åleskog, chef för kommunledningskontoret.

Till en början är det bara kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges diarium som kommer att finnas på internet. Men senare under året är det tänkt att alla kommunala förvaltningar ska ha sina diarier tillgängliga på kommunens hemsida.

Till skillnad från de flesta offentliga diarier på internet så har Gävle kommun valt att inte bara publicera en ärendelista utan även de flesta handlingar på internet. Alla handlingar finns dock inte ute utan bara de som kommunen anser att man kan lägga ut utan att bryta mot personuppgiftslagen, PUL.

Men att tolka PUL är inte helt enkelt. Länsstyrelsen har valt att låta namn på privatpersoner synas på den ärendelista som finns tillgänglig på internet. Kommunen är än så länge mer försiktig och visar bara namn när det är ärenden som kommer från myndigheter eller politiker.

– Vi kan drabbas av skadestånd eller sanktioner från Datainspektionen om vi bryter mot PUL, säger Helén Åleskog.

Publiceringen av kommunens diarier på internet är ett steg mot att allt mer av medborgarnas kontakt med kommunen ska kunna ske via nätet.

– I framtiden kommer det att bli möjligt med e-tjänster som att ansöka om bygglov eller barnomsorgsplats via kommunens hemsida, säger Helén Åleskog.

Men än så länge får Gävleborna nöja sig med att titta i kommunens webbdiarium som kommer att uppdateras varje vardag klockan 12:30.

Mer läsning

Annons