Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer IT för alla

/
  • Dator, nätverkskort och ett gratis lösenord är allt som krävs för att nyttja Stadsbibiotekets trådlösa nätverk som sträcker sig cirka 400 meter utanför själva byggnaden. För att nå ut med budskapet om detta, plus alla andra möjligheter med internet, arrangeras Internetdagar på biblioteket med start på fredags. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE Internet blev mer än en fluga.
På fredag och lördag arrangeras därför Internetdagar på Stadsbiblioteket för alla som vi lära sig mer.
- Vi riktar oss i första hand mot "sällananvändare", säger Malin Pettersson på Gävle Energi.

Annons
För att nå ut med budskapet om möjligheterna med internet arrangerades i fjol Bredbandsdagen på Filmstaden - en tillställning som i första hand riktade sig till företag.

Nu breddas arrangemanget för att locka föräldrar, pensionärer och andra som ingår i gruppen "sällananvändare".
- Att kunna ta del av den nya tekniken börjar bli en klassfråga, säger Bigge Svendsen, IT-samordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.
- Allt fler myndigheter och företag hänvisar till www-adresser. Det blir ett handikapp om du inte kan ta dig ut på internet, säger Malin Pettersson, chef för marknadskommunikation på Gävle Energi.

Men samhällsnyttan är inte den enda brickan i spelet. Två av arrangörerna - Gavlegårdarna och Gavlenet - har samtidigt kommersiella intressen i att sälja sina respektive bredbandsabonnemang.
- Därför finns också kommunens konsumentvägledare med i programmet. De kan informera om vilka andra leverantörer som finns och vilka tjänster som passar bäst beroende på vilka behov man har, säger Malin Pettersson.

Internetdagarna inleds på fredag eftermiddag i Kafé Edbom i Stadsbiblioteket.
Då handlar programmet bland annat om säkerheten på nätet och hur man skyddar sig från virus.
- Vi fokuserar på det som är obehagligt först, sen tar vi det roliga. På lördag kommer Framfabs tidigare vd Jonas Birgersson och föreläser om sina framtidsvisioner, säger Bigge Svendsen.
De fyra arrangörerna hoppas att Internetdagarna kan bli ett årligt återkommande arrangemang.
I så fall kan programmet breddas ännu mer, tror Conny Persson, enhetschef på Stadsbiblioteket.

- Om ett fåtal Gävlebor lär sig mer om säkerheten omkring internet och upptäcker lusten så tycker jag att vi har lyckats med årets arrangemang. Kör vi igen nästa år tror jag säkert att både högskolan och Gis-forskningen skulle vara intresserade av att vara med, säger han.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons