Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kultur och färre öltält

GÄVLEFärre knallar och öltält. Mer kultur och internationell mat. Så ser Gävle Cityfest AB:s koncept ut för de kommande fyra åren.

Annons
Men om det överhuvudtaget blir någon fortsättning på gratisfestandet är oklart. Gävle Cityfest AB har lämnat in sin vision till kommunstyrelsen.
- Vi har en förhoppning om en fortsättning men inväntar gensvar från kommunen. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Steven Andersson, Cityfesten.

Skrivelse
Enligt den 13-sidiga skrivelsen till kommunen är visionerna bland annat att ha en flytande scen i Gavleån för kulturaktiviteterna. Barn- och familjeaktiviteterna ska förläggas mellan Strandparken fram till Heliga Trefaldighets kyrka.
Kvarnparken fortsätter vara centrum för kultur och uppträdanden med bland annat musik, dans, poesi, teater, konst och workshops.

Vandringsstråk
Från Stadsträdgården längs Gavleån via Drottningholmen, Kvarnparken, Strandparken och Slottsparken vill Gävle Cityfest ha ett kulturellt vandringsstråk.
Drottningholmen nedanför konserthuset ska bli scen för folkliga svenska traditioner inom musik, dans och sång. Kulturevenemangen på holmen ska ha anknytning till skog och vatten.
Maten och gatuuppträdandena placeras längs Esplanaden. Nygatan från Rådhustorget till stationen blir ett stråk för turism, information och hantverk med betoning på länet. Knallarna samt öl- och mattälten får samsas på Södra Kungsgatan.
Gävle Cityfest AB har kalkylerat med ekonomiskt bortfall av flera orsaker. Bland annat räknar de med att färre knallar och öltält ger ett minus på 900 000 kronor. Stortorget kommer att vara obrukbart nästa sommar på grund av att Nian rustas.
Det betyder att Gävle Cityfest AB inte kan ha någon företagsläktare där. En miljon minus. Norra Kungsgatan och Rådmansgatan byggs om till busscentrum - 300 000 kronor minus.
Dessutom har festarrangörerna fått indikationer på att flera stora sponsorer tänker hoppa av. Men hur kalaset ska finansieras vill Steven Andersson inte kommentera.

97 procent
Enligt skrivelsen vill 97 procent av gävleborna ha cityfest, en fest som vi lägger ungefär 50 miljoner kronor på. I första hand är det mat och öl vi köper.
I skrivelsen påpekas också att Göteborgskalaset får tio miljoner kronor från Göteborgs kommun. Malmöfestivalen får 4,9 miljoner från sin kommun. Gävle Cityfest fick 400 000 kronor.
I januari räknar Gävle Cityfest AB få respons från Gävle kommun. Först därefter beslutas om festens vara eller icke vara.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons