Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer makt åt majoriteten

/
  • Det var folkpartisten Kent Lövgren som kom med förslaget om majoritetsstyre i fullmäktige.

Alla politiska partier i kommunfullmäktige i Gävle har enats om att utreda möjligheten att införa majoritetsstyre. Det skulle innebära att oppositionen inte längre får sitta i kommunstyrelsen. Syftet är att skapa en bättre debatt i kommunfullmäktige.

Annons

I dag sitter alla partier utom Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen i Gävle. Om det i stället hade varit majoritetsstyre hade det inneburit att endast Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som utgör den politiska majoriteten i Gävle hade suttit i kommunstyrelsen.

De fyra partierna i alliansen som nu sitter i kommunstyrelsen hade då varit hänvisade till kommunfullmäktige för att föra den politiska debatten.

Detta skulle enligt förespråkarna för majoritetsstyre leda till en bättre debatt i kommunfullmäktige.

– Syftet med det här är att stärka fullmäktige och göra fullmäktiges roll tydligare. Med majoritetsstyre blir det tydligare för väljarna vem det är som bestämmer, i dag kan det ibland verka otydligt för väljarna vem det är som tar besluten, säger Carin Carlström, S, ordförande i kommunfullmäktige.

Initiativet till att utreda möjligheterna för majoritetsstyre i Gävle kom från Folkpartiets gruppledare i fullmäktige, Kenth Lövgren.

– Det här kan innebära att det blir lite mindre inflytande för oppositionen. Men det blir en tydligare och mer levande politik för Gävleborna. Det gör att de får bättre insyn i vilka det är som styr och ställer och vilka som tycker vad, säger Kenth Lövgren.

En motion undertecknad av samtliga partier om att utreda frågan om majoritetsstyre ska nu lämnas in till kommunfullmäktige.

Utredningen ska presenteras i god tid före valet nästa år och majoritetsstyret införs i sådana fall från och med den nya mandatperioden. Om Gävle inför majoritetsstyre blir man den första kommunen i Sverige som testar detta.

– Det är trevligt att vi kan se över partigränserna och göra något tillsammans för att förbättra demokratin i Gävle, säger Kenth Lövgren.

Mer läsning

Annons