Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing eller Wahlström?

/
  • Arkivfoto.Rosornas krig. Både Ulrica Messing och Hans Wahlström kandiderar till ordförandeposten i Gävle Arbetarekommun. Vem det blir avgörs ikväll.

GÄVLE
I kväll avgörs det. Ska det bli en ung kvinna med ministerstatus eller en man med gedigen bakgrund som mångårig fackbas? Vem får förtroendet att leda socialdemokratin i Gävle framöver, Ulrica "Ullis" Messing eller Hans "Hasse" Wahlström?

Annons
Svaret är inte helt givet även om det mesta pekar på att det blir dubbelarbete för ministern Ulrica Messing, som dessutom är valberedningens förslag.

Lite snack
Det snackas förvånansvärt lite inför kvällens omröstning, säger en källa inom Arbetarekommunen. Om det är ett tecken på att det redan är avgjort är svårt att säga. Det råder dock en spänning inför avgörandet.
Vilka är det då som duellerar om den inflytelserika posten?
Gemensamt för de båda är att de inte har varit aktiva lokalt i Gävle för s. I alla fall inte formellt. De står fria från bindningar till lokala traditioner och kan föra in influenser utifrån. De är båda kända.
Dessutom har de faktiskt bott grannar i ett villaområde på Sätra under flera år, tills den nuvarande ministern med ansvar för infrastruktur förra året flyttade till Forsbacka.
Men trots det så är det nog mer som skiljer dem åt än som förenar. Hans Wahlström är med sina 60 år nästan dubbelt så gammal som 35-åriga konkurrenten Ulrica Messing. De representerar två helt olika generationer inom arbetarrörelsen och har helt olika bakgrund.
Han jobbade några år som hamnarbetare i Gävle tills det fackliga engagemanget förvandlades till ett heltidsjobb för 30 år sedan.
Hon jobbade redan som 19-åring på heltid som politiker genom att vara ombudsman i ungdomsförbundet SSU i länet. Sedan hann hon med att jobba ett tag som svenskalärare vid Hasselakollektivet innan hon blev riksdagsman vid fyllda 23.

Stormigt uppdrag
När Hans Wahlström var 50 klev han upp i toppen och blev förbundsordförande för Transport. Ett stormigt uppdrag han hade tills förra året.
Ulrica Messing tog steget in i Göran Perssons första regering som 28-åring 1996 och har sedan dess vandrat runt mellan departementen.
Vad är det då som talar för och emot de båda kandidaterna? Ja, det beror förstås på vem man frågar. Men vi gör ändå ett försök att ringa in dem.
På Ulrica Messings pluskonto finns förstås att hon är ung, tjej och har direktförbindelse in i regeringen. Hon kan sitta kvar på posten under lång tid och hennes kontaktnät både nationellt och internationellt kan komma väl till pass för att visa upp Gävle.
På minuskontot finns osäkerheten om hon verkligen har tid med det här uppdraget. Som minister är inte almanackan tom så ofta. Dessutom betraktas hon som rätt tråkig hos en del. Det kommer inte så ofta kontroversiella uttalanden från henne. Något som förstås även kan ses som en fördel hos andra. Kanske är hon för diplomatisk?

En arbetarnas man
På Hans Wahlströms pluskonto finns det faktum att han varit med längre och ses som en arbetarnas man.
Han har gott om tid sedan han förra året lämnade jobbet som fackbas.
Dessutom har även han en hel del kontakter på olika nivåer inom facket, partiet och transportbranschen. Något som kan vara till stor nytta när man framöver ska satsa på hamnen i Gävle. Han är dessutom en man som långt ifrån ses som tråkig. Han är snarare en kontroversiell person som säger vad han tycker.

Rödlund borta
På minuskontot finns samma sak. Att säga vad man tycker kan även vara en nackdel om man vill få rörelsens olika delar att gå åt samma håll.
Ett stort minus är också hans ålder och det faktum att han är man. Det är dags att bryta traditionen med manligt ledarskap, har en del hävdat.
Ikväll avgörs det vilka argument för och emot som avgör.
För att ha ryggen fri måste även Jimmy Rödlund nämnas. Han är den tredje kandidaten som inte förrän på måndagskvällen avgjorde om han fortsätter vara med i matchen. Men eftersom han har uttryckt tvekan kring det en gång så är han nog borta. Den här gången.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons