Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing manifesterade för fred och humanitet

/
  • Foto: FRANK JUHLIN Manifestation. Stadsrådet Ulrica Messing talade i Tomaskyrkan när det på söndagen hölls en manifestation för fred och humanitet.

GÄVLE
Närmare 100 personer hade sökt sig till Tomaskyrkan och manifestationen för fred och humanitet. Förutom Tomas församling var Gävle arbetarekommun arrangör och dess ordförande stadsrådet Ulrica Messing var en av talarna.

Annons
- Många av oss känner att världen har blivit mindre, sa Ulrica Messing. Den har krympt och i dag vet vi nästan direkt vad som händer runt om i världen förmedlat genom tidningar, TV och Internet.
- Vi har fått ta del av händelserna i Irak och Rwanda, där oskyldiga människor fått sätt livet till, fortsatte Messing. Nu har vi en möjlighet att reagera och en skyldighet att göra det.
- Vi tänker också på alla människor som tvingats fly eller har dött i samband med krigen. Det är skrämmande och oroande händelser som också diskuteras i våra hem. Hur ska vi förklara händelserna för våra barn?
I Sverige finns 100 olika nationaliteter.
- Så vi är en del av världen, förklarade stadsrådet Ulrica Messing. Många önskar också att FN ska bli starkare och att det bli bättre uppslutning mot det mänskliga lidande som finns runt om i världen. Vi har ett ansvar att FN får en starkare roll.

Lidande i Irak
Ulrika Messing talade också om det lidande befolkningen haft under Saddams styre i Irak.
- 16 000 människor har försvunnit de senaste tio åren, sa Messing. Samtidigt har 50 000 kurder mördats i norra Irak. Förhoppningsvis ska det bli ordning nu när kriget har tagit slut.
Apeller hölls också av kyrkoherde Peter Stjerndorff och kyrkopolitiker Britt Jonsson.
Ljuständning och insamling till Lutherhjälpens humanitära bistånd åt Iraks krigsoffer ingick också i manifestationen.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons