Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing skyddades av livvakter

GÄVLEDen 62-årige man som misstänks för en rad av olaga hot mot Ulrica Messing sökte i går upp statsrådet vid socialdemokraternas valstuga i Gävle.

Annons
- Det hände ingenting. Hon hade ett livvaktsskydd, säger Margareta Linderoth, polisöverintendent på säkerhetspolisen.
Statsrådet hade tidigare under dagen invigt en hälsomässa i Gävle och vid 14-tiden begav hon sig till socialdemokraternas valstuga på Stortorget för att möta väljarna. Då dök 62-åringen upp.
Med sig hade han enligt uppgift löpsedlar från bland annat Expressen som handlade om att han förföljt och hotat Ulrica Messing.
Enligt polisen gjorde 62-åringen inget utspel mot statsrådet. Hon hade livvakter med sig som fanns vid hennes sida när mannen visade sig.
Hade hon livvakter med sig på grund av just den här mannen?
- Det talar jag inte om, säger Margareta Linderoth.
Gefle Dagblad har tidigare berättat om 62-åringen som under flera års tid hotad och trakasserat Ulrica Messing. Hoten har i huvudsak framförts skriftligen men vid åtminstone ett tillfälle har han även konfronterat henne öga mot öga.
I oktober förra året skickade 62-åringen ett mejl till Ulrica Messing där han räknade upp vad han skulle göra mot henne om han hade möjlighet. Där stod bland annat:
"Om jag kunde ge (S)äpo order att gripa dig på gatan, kroppsvisitera dig och sedan i ett par timmar hota dig så skulle jag göra det. Om jag som läkare kunde neka dina barn sjukvård medveten om att detta kostade dem livet så skulle jag göra det."
Dessutom slog han fast att han både kunde och skulle förstöra hennes liv.
Två veckor senare fattades ett beslut om besöksförbud. Det innebar att 62-åringen inte fick följa efter, besöka eller på annat sätt ta kontakt med Ulrica Messing.
Motiveringen var att det fanns risk att mannen skulle begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera henne. Förbudet skulle gälla till och med den 15 oktober i år, men har hävts i förtid.
- Det gällde till ett visst datum. Jag var inte med när beslutet att förbudet skulle hävas fattades, säger Ulrica Messings advokat Lars Arrhenius.
Just nu pågår en förundersökning mot mannen. Han är misstänkt för fler fall av olaga hot mot statsrådet.
Ulrica Messing vill inte kommentera fredagens händelse till Gefle Dagblad.

Mer läsning

Annons