Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing stöder lönekampen

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Politik och teater. Ulrica Messing och Tomas Bolme talade sig varma på ett kylslaget Stortorg.

GÄVLE
Valet av ämnen låg väl i tiden under socialdemokraternas första maj-möte.
Den pågående kommunalstrejken, det nyliga Irakkriget och den kommande folkomröstningen om EMU präglade de flesta talen i duggregnet och kylan på Stortorget.

Annons
Undantaget var huvudtalaren Tomas Bolme. Mannen som gav svensk röst åt seriehjälten Tintin är ordförande i Teaterförbundet och en förkämpe för både facket och kulturen. I alla fall enligt egen utsago.
Han berättade om hur han fått sitt fackliga engagemang med blodet. Från fadern och farfadern, som var aktiva i statstjänstemännen respektive hamnarbetareförbundet.
De var båda socialdemokrater. Tomas Bolme känner sig däremot mer hemma längre till vänster på den politiska skalan.

Manade till insats
Han uppmanade till politiskt engagemang. Alla bör göra en insats, oavsett om det är i Amnesty eller i byalaget. Men allra helst i facket förstås. Sedan bör man ägna sig åt eller ta del av kulturen. Den gör folk friskare och gladare, hävdade han.
Statsrådet och arbetarekommunens ordförande Ulrica Messing talade sig varm för att demokratiska länder ska hjälpa till att bygga upp Irak. Hon kritiserade USA:s attack som gjordes utan FN:s stöd, men tyckte samtidigt att det var skönt att Saddam Hussein blev av med makten.
Till de medverkande kommunalarnas förtjusning gav hon också sitt stöd till deras lönekamp. Av princip så är det fel att asfaltläggare ska tjäna mer än folk som lägger gamla i sängarna inom äldrevården, menade hon och fick applåder.
Ellinor Hedblom från Kommunal gav dock ingen vänskaplig passning tillbaka.
I hennes tal tyckte hon att s måste gå från ord till handling nu efter valet och höja lönerna för de offentligt anställda.
Det är dags att välfärdsjobben blir framtidsjobben om man ska kunna locka de unga framöver, menade hon.

Propagerade mot EMU
SSU:aren Lina Barke ägnade sitt tal åt att propagera mot EMU.
Ett medlemskap där leder till högre arbetslöshet, sämre kontroll över ekonomin och en hotad välfärd, hävdade hon.
Trots kylan och duggregnet lockade årets s-tåg 311 personer, eller 350 om man ska räkna ungdomsorkestern som var inhyrd. På Stortorget anslöt sig ett par hundra till för att lyssna. Ulrica Messing var nöjd med uppslutningen, som nästan nådde fjolårets 320. Och då var det ändå valår och betydligt varmare väder. Statsrådet trodde att lockelsen låg i viktiga paroller och att folk tycker det är viktigt med politik.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons