Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing tar över s-klubban

/
  • Foto: ANNAKARINBJÖRNSTRÖM Glad ordförande. Ulrica Messing leder nu socialdemokraterna i Gävle ett år framåt.

GÄVLE
Ulrica Messing tog i går kväll ledningen över socialdemokraterna i Gävle efter Åke Bengtsson. Valet blev en ren formalitet när den ende konkurrenten Hans Wahlström drog tillbaka sin kandidatur i sista stund. Han märkte att loppet var kört under debatten och gav upp.

Annons
- Chansen är noll. Jag vill inte vara mer som ett bekymmer än en tillgång, sa han.
Debatten som föregick avgörandet var stundtals irriterad. De flesta inläggen handlade om hur mycket tid den biträdande näringsministern har att lägga på ett ordförandeskap i arbetarekommunen.

Ville prova Wahlström
Göte Flintberg, Lars Lundkvist och Sigurd Hedlund betonade att Hans Wahlström har den tid som krävs, medan Ulrica Messing får svårt att prioritera i sitt hektiska ministerschema.
- Vi kan väl prova Hans Wahlström under det år det handlar om. Är vi inte nöjda så kan vi byta ut honom. Ett statsråd är det inte lika lätt att sparka ut, menade Göte Flintberg.
Men de tre veteranerna fick inte mycket förståelse för sin argumentation. Ett flertal andra talare angrep tidsargumentet och tyckte att det är upp till Ulrica Messing att avgöra om hon kan avsätta tid.
- Jag tror på henne när hon säger att hon kommer att klara av det här, tyckte Jörgen Blomqvist.
Helen Nessai blev mycket irriterad över att Ulrica Messings egen bedömning ifrågasattes. Hon påpekade att kvinnor minsann kan göra flera saker samtidigt. Det kan bara vara en fördel om en minister engagerar sig på hemmaplan och har en förankring där hon är vald, menade hon.

"Bort med gubbväldet"
Jan Björkman utropade den gamla slagdängan "Bort med gubbväldet" och tyckte att det behövs en förnyelse. En yngre ledare kan ingjuta lite mer entusiasm och locka yngre människor.
- Dessutom har vi en unik chans att utnyttja henne till att jobba för Gävle i regeringen. Hon kan ge mer där än Hans Wahlström, tyckte Jan Björkman.
Efter att ha lyssnat på debatten kring kandidaterna gick Hans Wahlström själv upp i talarstolen. Han hade förstått att stödet var svagt för honom. Med uppgivenhet gav han upp och kandiderade varken till ordförande eller en plats i styrelsen.
- Jag tycker bra om Ulrica och hoppas att hon lyckas i sitt arbete. Det var ju tråkigt att hon kandiderade just nu. Men jag får acceptera att det inte finns stöd för mig.
Ulrica Messing får nu ett år på sig att sätta sig in i Gävlepolitiken och ena ett tidvis splittrat parti. Som ordförande i arbetarekommunen leder hon den samlande organisationen för kommunens olika s-föreningar.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons