Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing tror på tillväxt med EMU

GÄVLE
Ett EMU-inträde är rena vinstlotten för den offentliga sektorn. Räntekostnaderna blir mindre och skatteintäkterna högre vilket gör att kommuner och landsting får mer pengar att röra sig med.

Annons
Det menar i varje fall ja-sägarna inom socialdemokraterna.
- Vi vill använda den ökade tillväxten till att satsa på vård, skola och omsorg. Andra politiker skulle nog hellre föreslå en skattesänkning, säger Ulrica Messing, statsråd och ordförande för arbetarekommunen i Gävle.
Igår kallade socialdemokraterna och organisationen Fackliga röster i Europa till presskonferens för att presentera resultatet av undersökningen "Euron och den offentliga sektorn".

Bygger på prognos
Beräkningarna i undersökningen bygger på flera antaganden om hur landets ekonomi utvecklas om Sverige går med i valutaunionen. Räntan antas bli mellan en halv och en procent lägre och priserna förväntas sjunka samtidigt som handeln tar fart. Effekten blir att tillväxten ökar och att skatteintäkterna blir större.
Om den offentliga sektorn använder pengarna till att anställa personal kan landstinget och kommunerna i Gävleborg tillsammans få mellan 340 och 430 nya undersköterskor eller barnskötare under nästa år. År 2008 beräknas antalet nya arbetstillfällen ha vuxit till mellan 836 och 1 378.
- EMU är en svår fråga att ta ställning till. Jag tror inte att folk sitter hemma och funderar över Riksbanken, utan om hur EMU påverkar oss i vardagen, säger Ulrica Messing.

Konkretisering
Undersökningens trovärdighet har ifrågasatts från flera håll. I en kommentar till Sveriges Radio säger Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken och professor i internationell ekonomi, att det inte finns någon grund för att utlova arbetstillfällen till följd av ett EMU-inträde.
Men Ulrica Messing menar att rapporten är ett sätt att göra frågan mer konkret. Ett slags pedagogiskt grepp som är välbeprövat.
- Samma typ av räkneexempel haglar över oss varje dag. Antingen är alla andra oseriösa eller så är vi lika seriösa som dem, säger hon.
Låg ränta och låg arbetslöshet kan leda till inflation. Hur ska den bemästras utan Riksbankens styrränta?
- Det finns andra sätt. Man kan införa olika begränsningar i statens politik, säger Ulrica Messing.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons