Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messings stuga ett riktigt klipp

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Ett klipp. Ulrica Messing har sålt sitt sommarhus vid Storsjön för 740 000 kronor. Hon köpte det för två år sedan. Köpesumman då: 285 000 kronor.

SANDVIKENStatsrådet Ulrica Messing har gjort ett riktigt klipp.

Annons
För två år sedan kunde hon tack vare kontakter med socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, och kommunen köpa en stuga vid Storsjön för 285 000 kronor.
Nu har hon sålt den för 740 000 kronor.
Det var vid mitten av 1990-talet som Ulrica Messing fick ta över rätten till arrendetomten och stugan från SSU.
Stugan, som ligger vid Malmars backe intill Storsjön, har tidigare fungerat som kursgård för ungdomsförbundet.

SSU-minnen
- Som jag har uppfattat det var Ulrica Messing här i Sandviken i mitten av 90-talet, när hon var ny i regeringen, och åkte runt i kommunen med kommunalrådet Stefan Hedin. De började prata gamla SSU-minnen och de åkte till kursgården vid Malmars backe för att titta hur det såg ut. Det visade sig att det såg gräsligt ut, berättar Nils Nordenskiöld som är vd för Högbo bruks AB, det kommunala bolag som då ägde arrendetomten.
Enligt honom ska Ulrica Messing ha tyckt att det var synd att huset och tomten stod och förföll. Därför började hon höra sig för om det skulle vara möjligt för henne att ta över arrendet.

Dispositionsrätt
- Jag tror att det var så att Stefan Hedin kontaktade SSU och frågade om de skulle kunna tänka sig att avstå sin dispositionsrätt till förmån för Ulrica Messing, och de sa att det var okej.

- Jag kan inte tänka mig att man hade avstått fastigheten till någon annan utan som jag förstod det var det för att det var Ulrica Messing.

Hon arrenderade fastigheten under några år och för två år sedan köpte hon tomten från Högbo bruks AB och själva huset från Sandvikens kommun för sammanlagt 285 000 kronor. Nils Nordenskiöld berättar att varje fastighet värderas av en oberoende instans innan försäljning. I det här fallet bedömdes den sjönära marken vara värd omkring 100 000 kronor. Den resterande summan betalades för själva huset.

Att Ulrica Messing fick köpa huset är i sig inget konstigt, hävdar Nils Nordenskiöld.
- Alla arrendatorer erbjuds att köpa marken.

Nu, två år och en del renoveringar senare, har statsrådet sålt huset för 740 000 kronor. Att Ulrica Messing tack vare sina kontakter med SSU och Sandvikens kommun kunnat göra en så bra affär ser inte Nils Nordenskiöld som något konstigt.

- Jag tror inte att det är någon som köpt en arrendetomt som gjort en dålig affär. De får mycket betalt för sina fastigheter i dag.

Men att det krävs kontakter för att få tag på en sådan tomt är ingen hemlighet.
- Det är ingen som släpper en arrendetomt i dag inte.

Ulrica Messing själv vill inte uttala sig om sin fastighetsaffär. Hon låter hälsa via sin pressekreterare Lovisa Lantz att det rör sig om en privataffär som hon inte vill kommentera.
- Hon anser att frågan inte är någon fråga. Allt har gått rätt till, säger Lovisa Lantz.

Enligt henne har Ulrica Messing redan kommenterat det hela. Både när hon fick ta över arrendet och när hon senare köpte fastigheten.
- Hon har varken blivit diskriminerad eller privilegierad på grund av sin politiska situation.

Senare i går kväll lät Ulrica Messing via sin presssekreterare meddela:
- Det finns inga konstigheter i det här. Högbo Bruk värderade huset när vi köpte det. Under åren har vi gjort omfattande investeringar, bland annat dragit in vatten, förberett för toalett, byggt nytt kök och bytt rör- och elledningar i hela huset. I sommar har vi sålt huset för att vi hittade en annan boendelösning då vi köpte nytt hus i Forsbacka.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons