Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstol ger Gävle kommun rätt

GÄVLEGävle kommun gjorde rätt som dömde Bröderna Westerdahls Åkeri att betala en miljösanktionsavgift på 25 000 kronor.

Annons
Det har nu Miljööverdomstolen slagit fast.
Bakgrunden är att åkeriet hade lagt upp jordmassor av olika slag på sin fastighet i Åsbyggeby. En del av massorna kom från en industritipp i Mackmyra.
Men att hantera massor från en industritipp är anmälningspliktigt, och någon anmälan hade aldrig gjorts.
I februari 2000 tog byggnads- och miljönämnden i Gävle därför beslut om att företaget skulle betala miljösanktionsavgift, som i det här fallet var på 25 000 kronor.
Företaget överklagade beslutet till miljödomstolen, och vann. Gävle kommun hade aldrig visat att massorna verkligen innebar någon risk för att mark eller grundvatten kunde förorenas, argumenterade miljödomstolen och upphävde beslutet om miljösanktionsavgift.
Men nu har miljööverdomstolen, dit kommunen överklagade i sin tur, gett miljödomstolen bakläxa.
- I förevarande fall är det ostridigt att bolaget påbörjat en verksamhet som bland annat innefattar hantering av massor från en industritipp på sin fastighet. Det är uppenbart att en sådan hantering kan medföra i vart fall en ringa risk för föroreningar och att anmälningsplikt därmed föreligger. Med hänsyn härtill har det varit riktigt av tillsynsmyndigheten att utan någon närmare utredning påföra bolaget miljösanktionsavgift på grund av utebliven anmälan, skriver överdomstolen i sitt domskäl.

Mer läsning

Annons