Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljon till politiker som slutat

GÄVLE
Nästan en miljon kronor betalades ut i visstidspensioner till gamla kommunalråd och oppositionsråd förra året. Tunga namn som Håkan Vestlund och Sture Sandberg finns fortfarande med på listan som tagits fram av personalenheten. Detta efter önskemål från Helene Åkerlind, s, i en interpellation.

Annons
- Jag trodde det skulle vara mer. Tre miljoner som hos landstinget ungefär, säger hon.
Men hon tycker ändå att det är fel att politiker ska få avgångsersättningar som är betydligt generösare än vad vanliga anställda har när de blir av med jobben. De får sällan ersättningar utan krav på motprestation fram till pensionen eller har ett fribelopp som de kan tjäna innan pensionen minskar.
- Jag tror nog att det är lättare att få en anställning om man slutar som kommunalråd när man är 55 år än om man får gå från Ericsson och Korsnäs, menar hon.

Åtta fick ersättning
Totalt delades pengarna 2002 av åtta avgångna politiker.
Från årsskiftet får även Lena Andreasson, s, Urban Sjölander, c, och Ylva Bandmann, mp, ut pengar från kommunen efter att de har avgått från sina politiska deltids- eller heltidsuppdrag. Något som lär öka på kommunens utbetalningar en del i år.
I december röstade fullmäktige nämligen för ett förslag till pensioner och avgångsersättningar som gör att gränsen för ett berättigande till det dras ned till 40 procent av en heltid.
Den som fyllt 50 år och avgår från ett sånt uppdrag kan få ersättning varje månad fram till 65 års ålder. Utöver ersättningen får de tjäna upp till tre fribasbelopp, omkring 120 000 kronor, utan att behöva minska på pensionen.
De som inte räknas in där kan ändå få en ersättning under ett år, som beräknas på ålder och hur länge de haft uppdraget.

Vill kunna avstå helt
Även Helene Åkerlind själv har fått ett brev hemskickat om att hon har rätt till visstidspension efter att hon tvingats avgå som ordförande för barn- och ungdomsnämnden. Ett uppdrag hon hade på halvtid och fick 18 000 kronor i månaden för.
Där kan hon välja om hon vill ta ut pengarna från årsskiftet, göra uppskov ett tag eller vänta och ta ut dem som livränta när hon fyller 65 år.
- Men jag fattar inte varför man inte kan få avstå pengarna helt. På mitt jobb tjänar jag kring 27 000 kronor per månad. Så jag har inget behov av de pengarna, säger hon.
I fullmäktige framförde hon att ersättningen borde minskas med krona för krona när politikerna börjar tjäna nya pengar. Något som röstades ned.
Helene Åkerlind saknar ett rimligt svar på interpellationen när det gäller hur stor den sammanlagda kostnaden blir för kommunen när alla de redan ingångna avtalen är avslutade.
Svaret på den frågan är att det inte går att räkna fram eftersom det är beroende av tidigare anställningar och basbeloppets utveckling.
- Jag saknar en uppskattning där. Då har vi ett system som vi inte vet vad det kommer att kosta, påpekar hon.
På måndag läser kommunalrådet Mats Ågren, s, upp interpellationssvaret för fullmäktige.
Helene Åkerlind lovar att komma med fler frågor på det.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons