Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till forskning

/

Hur får man trådlös kommunikation att fungera i industri- och sjukhusmiljöer med elektromagnetisk störning?
Det är föremål för ett forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle som nu fått drygt 3,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen.

Annons

Trådlös kommunikation är en självklar del i dagens samhälle, till exempel i form av mobiltelefoner och bilnycklar. En snabbt växande marknad är nu trådlös kommunikation för maskin-till-maskin-tillämpningar i industrier, kraftverk och sjukhus.

I dessa miljöer finns dock elektromagnetisk störning som de nuvarande radiosystemen inte klarar av. Dels fungerar inte alltid räckvidden, dels kan radiostörningar orsaka allvarliga incidenter.

Ett forskningsprojekt har startats för att öka tillförlitligheten i de trådlösa systemen när de används i elektromagnetiskt störda miljöer. Projektet leds från Radiocentrum Gävle vid Högskolan i Gävle. De drygt 3,7 miljoner kronor som KK-stiftelsen (stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) nu bidragit med är mycket välkomna, menar projektledaren Peter Stenumgaard, adjungerad professor.

– Med forskningsmedlen från KK-stiftelsen kan vi göra en satsning över flera år inom ett starkt kommande forskningsområde där Högskolan i Gävle kan positionera sig i en internationell framkant, säger han i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons