Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonminus förSandviken hus

SANDVIKEN
Sandvikenhus gjorde en förlust förra året på drygt 13 miljoner kronor.

Annons
Förklaringen är det stora antalet outhyrda lägenheter.
Sandvikenhus rev 65 lägenheter förra året, något som bidragit till bolagets dåliga resultat. Men enligt det kommunala bostadsbolaget är rivningarna långt i från avslutade. Den närmaste tvåårsperioden ska 500 lägenheter rivas och på sikt ytterligare 500.

Minskad befolkning
Något måste nämligen göras eftersom alla prognoser tyder på att befolkningsminskningen kommer att fortsätta och att det därför inte kommer att bli lättare för Sandvikenhus att hyra ut sina lägenheter, snarare tvärtom.
Enligt prognoserna kommer antalet tomma lägenheter att öka med 75 stycken per år till och med 2010.
Vid årsskiftet stod 618 av de 5 400 lägenheterna tomma.
- Trots rivningar av fastigheter har uthyrningsgraden inte i någon större omfattning förbättrats under den senaste femårsperioden, skriver bolaget i årsredovisningen.
Om det planerade omstruktureringsprogrammet - som alltså innebär att 1 000 lägenheter ska rivas - inte skulle genomföras skulle det innebära att bolaget skulle göra förluster på 200 miljoner kronor.
Det negativa resultatet för Sandvikenhus landade på närmare 13,1 miljoner kronor förra året. Även övriga kommunala bolag redovisar dåliga resultat.

Minus för stadshus
Kommunkoncernens moderbolag Sandvikens stadshus AB, SSAB, redovisar en förlust på 57 miljoner kronor.
Förklaringen är främst att SSAB fick en reaförlust på 42 miljoner kronor när Sandvikens fastigheter AB, Sanfab, som äger bland annat Sandbacka Park, upplöstes och kommunen tog över fastigheterna.
Ett bolag det går bra för är däremot skidanläggningen Kungsberget som redovisar en vinst på 800 000 kronor.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se

Mer läsning

Annons