Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över regionen

GÄVLE
Regeringen bidrar med miljontals kronor för olika kommunövergripande projekt i länet den kommande tiden.

Annons
Främst är kanske Gästrikeregionens framtid som får två av de 2,3 miljoner kronor som man sökt.
- Där fick vi bingo, menar Gert Dahlkvist, kommunchef i Ockelbo, som står bakom projektet.
Tillsammans med Gävle, Sandviken, Hofors och Älvkarleby ska man jobba framtidsorienterat med att stärka regionen. Detta genom kompetenshöjning, förbättrade kommunikationer, fler företag och ökad sysselsättning, ökad jämställdhet och inomregional balans. Dessutom ska antalet övergångar från gymnasiet till högskolan öka är det tänkt, i det projekt som löper från 2002 till och med 2004.
Ett annat gemensamt projekt syftar till att förbättra regionens utnyttjande av geografiska informationssystem, Gis, där Gävle och Sandviken redan ligger långt fram. Där sökte Gävle kommun närmare tre miljoner kronor och fick 1,3.
Förutom dessa bidrag så fick även kommunförbundet Gävleborg 1,4 miljoner kronor för ett projekt kring samordning av beroendebehandling i länet samt 325 000 kronor för en personalsamverkan mellan kommunerna.
Däremot avslog regeringen ansökningar om pengar för sjukvårdsrådgivning, IT-utbildning inom biblioteken, samverkan inom psykiatrin och räddningstjänstsamverkan som berörde Gästrikland och Älvkarleby.
Totalt delar regeringen ut 50 miljoner kronor till olika projekt i landet som ska främja samverkan mellan kommuner och landsting med befolkningsminskning.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons