Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontillskott ska ge mer biogas

/
  • På Sörby Urfjäll finns ett tankställe för bilar och bussar som drivs med biogas. Nu ska Gävle få ett andra, mer publikt tankställe i Gustavsbro.

Nästa höst ska Gävle få sitt andra tankställe för bilar som drivs med biogas. Två år senare ska en ny anläggning i Forsbacka stå redo att förvandla Gävlebornas matavfall till drivmedel.

Annons

Biogasdrivna bilar ser ut och fungerar precis som vanliga bilar. Om biogasen tar slut så tar bilens bensintank över.

I dag finns ett hundratal tankstationer för biogasdrivna bilar i Sverige, men bara fem av dem ligger i Norrland, varav en på Sörby Urfjäll i Gävle. Där tankar Stadsbussarna, taxibilar och företagsbilar, men även privatbilister.

Men som GD tidigare berättat är produktionen av biogas för liten för att möta den ökande efterfrågan. Därför planerar Gästrike Ekogas AB en ny produktionsanläggning i Forsbacka, där Gävlebornas matavfall ska förvandlas till biogas. År 2017 är det tänkt att anläggningen ska tas i drift.

Men redan i september nästa år ska ett andra, mer publikt, tankställe stå klart vid teknikparken i Gustavsbro i Gävle. Tankstationen på Sörby Urfjäll ska även få en tank för fordonsgas i flytande form som reserv till bussarna.

Under åren 2014-2016 beräknas investeringarna uppgå till 154 miljoner kronor. På sikt är det meningen att Gästrike Ekogas ska vara självfinansierande, men för att möjliggöra det tillför ägarna i form av kommunala Gävle Energi och Gästrike Återvinnare nu mer aktiekapital och likvida medel.

Kommunfullmäktige i Gävle godkände i går ett aktieägartillskott på totalt 26 miljoner kronor. En nyemission ska också genomföras där Gästrike Ekogas tillförs nya aktier till ett värde av 34,7 miljoner kronor.

Alla partier var eniga om att godkänna pengatillskottet. Det blev ingen debatt, men kommunalrådet Roger Persson, MP, gick upp i talarstolen och lovordade satsningen.

– Det ser väldigt positivt ut. Under 2017 kommer vi att ha fyrdubblat produktionen av biogas, sa han.

LÄS ÄVEN:

Martins bilar går på kompost

Gävle satsar mer på miljövänlig gas

Kompostköp ska ge biogas till regionen

Mer läsning

Annons