Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet säger nej till Strömvallen

Miljöpartiet lämnade i går in sitt samrådsyttrande på utredningen om ett evenemangsområde vid Strömvallen. Partiet riktar skarp kritik mot Fastpartners förslag och kan endast tänka sig en mindre utbyggnad av Strömvallen.

Annons

Miljöpartiet har redan tidigare reserverat sig i tekniska nämnden och bygg- och miljönämnden mot besluten att förorda Fastpartners förslag med ny fotbollsarena och hotell- och konferensanläggning vid Strömvallen. Nu har Miljöpartiet centralt i Gävle också tagit ställning.

I sitt samrådsyttrande använder partiet hårda ord om det planerade bygget. De skriver bland annat att ett bygge enligt Fastpartners modell ger signaler om att ”inget är heligt i Gävle”.

– Vi är inte emot att utveckla Gävle eller att bygga en ny fotbollsarena. Det här handlar om att vi tycker att det här är ett för stort ingrepp och en för stor exploatering i ett väldigt känsligt läge, säger Roger Persson, MP, kommunalråd.

Miljöpartiet konstaterar bland annat att det nya hotellet och läktarna kommer att innebära att Stadsträdgården kommer att ligga i skugga under hela perioden oktober till februari.

Partiet föreslår i stället att arenan byggs i Sätra alternativt att man gör en försiktig ombyggnad av Strömvallen så att den lever upp till de internationella säkerhetskraven för elitfotboll.

Frågan om Strömvallen splittrar den rödgröna majoriteten som styr Gävle. Socialdemokraterna i tekniska nämnden och bygg- och miljönämnden har stött Fastpartners förslag. Roger Persson kan ännu inte säga hur de olika uppfattningarna kring Strömvallen kommer att påverka samarbetet.

– Det återstår att se. Det här är en stor och viktig fråga och det är viktigt att vi fortsätter att ha en dialog med varandra, säger han.

Mer läsning

Annons