Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet slipar argument mot EMU

GÄVLE
Miljöpartiet, mp, i länet har på allvar stampat igång utbildningen inför höstens folkomröstning om svenskt medlemskap i EMU. Det råder stor enighet om att satsa mesta möjliga engagemang för att förhindra ett ja.

Annons
De omkring 20 miljöpartister som deltog i den inledande utbildningsdagen på Engeltofta på lördagen fick bra draghjälp i kunskapsinhämtning och argumentation inför "ödesvalet". EU-politikern Inger Schörling var hemma tillfälligt i Gävle från sina sysslor i parlamentet i Bryssel.
Efter en snabblunch var hon tvungen att lämna partikamraterna för att hinna med tåget till Arlanda och flyget till Kongo där hon ska träffa en rad andra EU-parlamentariker.

Mer än valutan
Inger Schörling konstaterar att EMU är så mycket mer än att enbart införa samma valuta som de flesta övriga länder inom EU. Förutom Sverige står ju Danmark och England utanför. Flera av de kandidatländer som väljs in i unionen 2004 lär i varje fall från början inte uppfylla kraven för EMU-medlemskap.
- Jag är orolig för att många tycks tro att det enbart handlar om att byta från kronor till euro. Vore det så skulle även jag kunna tänka mig att rösta ja. Omröstningen är oerhört viktig, den handlar om hur mycket av vår svenska ekonomiska politik vi ska lämna över till EU, säger Schörling.
Mp:s linje är att ett nej i höst ger oss en chans att se hur det blir framöver. Blir resultatet bra, ja då kan Sverige kliva ombord på tåget längre fram. Ett ja nu, enligt mp, innebär att vi inte har någon återvändo.

Beskattningsrätt
- Beskattningen är den springande punkten, säger riksdagsledamot Lotta Nilsson Hedström. Just nu pratas det i parlamentet i Bryssel om att EU bör ha beskattningsrätt i medlemsländerna. EMU-medlemskap skulle innebära ett enormt systemskifte.
Nilsson Hedström är övertygad om att svenska folket kommer att vara bättre pålästa och kunniga inför EMU-omröstningen jämfört med när vi röstade om EU-medlemskapet.
- Jag tycker att kunskapsnivån redan nu är ganska hög.
Miljöpartiet tänker bidra till att vi ska veta ännu mycket mer när det är dags för höstens folkomröstning.
Bodil Ceballos är partiets regionala samordnare och finslipar nu en fyllig agenda över allt som ska ske de närmaste månaderna.
- Vi kommer bland annat att ha en heldag med debatt mellan företrädare för ja- och nejsidan, säger hon.
I augusti och september kommer den mesta kraften att läggas ner för att övertyga oss väljare. För en gångs skull är partierna väldigt splittrade. Det finns dock två partier utan synliga inre motsättningar, miljöpartiet och folkpartiet.
- Gissa vilket som vill ha ett ja och vilket som vill att vi ska säga nej till EMU, säger Lotta Nilsson Hedström.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons