Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet stöder akutmotion

GÄVLEMiljöpartiet har beslutat stödja oppositionens motion om akutsjukvård i Bollnäs. Men bara temporärt. När frågan ställs på sin spets i landstingsfullmäktige i december kan partiet ha bytt sida igen.

Annons
- De borgerliga måste förtydliga vad de menar med akutkirurgi, säger Ann-Catrin Bergman, mp, blivande landstingsråd.

Regeringskris
Landstingsstyrelsen behandlade i går den omstridda motion som centern, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna lagt. Motionen skulle, om den går igenom, kunna utlösa regeringskris i landstinget.
Oppositionspartierna kräver att det ska finnas akutkirurgi dygnet runt på Bollnäs sjukhus, ett ställningstagande som går stick i stäv med den strukturplan för sjukvården i länet som socialdemokraterna och vänsterpartiet genomdrivit.
Miljöpartiet stod i valrörelsen bakom oppositionens krav. Men som blivande regeringsparti i landstinget har man i dag andra hänsyn att ta.

Riskfritt
Vid gårdagens styrelsesammanträde stödde Ann-Catrin Bergman motionen. Ett riskfritt ställningstagande. Eftersom styrelsen fortfarande har en s-v-majoritet - en ny styrelse tillträder först vid årsskiftet - blev beslutet ändå att motionen i denna del skulle avslås.
Vad som händer när frågan den 10-11 december kommer upp i fullmäktige är ovisst. Då kommer läget att vara skarpt med miljöpartiet som tungan på vågen.
Ann-Catrin Bergman kräver att oppositionen i god tid före sammanträdet förtydligar innehållet i sin motion. Partierna måste klargöra hur omfattande kirurgverksamheten ska vara i Bollnäs, anser hon, annars kan de inte räkna med miljöpartiets stöd.
- Partierna är så oense inbördes, därför gömmer de sig bakom svepande formuleringar. Jag tycker att det är fegt och oärligt, säger hon.
Miljöpartiets definition av akutkirurgi är densamma som Socialstyrelsens, betonar hon. Det handlar om en fullt bemannad opererande verksamhet inom kirurgi och ortopedi dygnet runt. Att etablera en enklare form av akutkirurgi med en ensam kirurg i jour, en idé som dryftats på den borgerliga sidan, är uteslutet, enligt miljöpartiet.

Mp:s tolkning gäller
Det är miljöpartiets tolkning av akutkirurgi som måste gälla för att partiet ska kunna stödja motionen, menar Ann-Catrin Bergman.
Oppositionsrådet Inger Källgren, m, konstaterar att det just nu finns en majoritet i fullmäktige bakom motionen. Hon avfärdar miljöpartiets krav på ytterligare preciseringar inför fullmäktigebehandlingen.
- Motionen ligger fast. Vi anser inte att vi som politiker ska gå in och i detalj säga vilken kirurgi som ska bedrivas i Bollnäs. Det vill vi överlåta på en lokal sjukhusledning och beställarnämnden i södra Hälsingland, säger hon.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons