Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minderåriga fick köra bil

GÄVLE
36-åringen dömdes för våldtäkt till rättspsykiatrisk vård.
På sina permissioner har han, enligt nya misstankar, umgåtts med tre eller fyra minderåriga flickor som han kört omkring i sin bil.

Annons
- Med facit i hand kan man konstatera att placeringen under permissionerna var mindre lämplig, säger åklagare Birgitta Fernlund.

Permissioner
Under permissionerna har 36-åringen arbetat på en plats där han, enligt vad Gefle Dagblad erfar, har lärt känna flickorna.
Den yngsta är 14 år.
Birgitta Fernlunds nya åtal mot 36-åringen handlar om tre tillfällen då mannen varit i sällskap med flickorna.
I september ska han ha låtit dem köra en personbil på småvägarna i eller omkring Bönan och vid ett annat tillfälle ska den 14-åriga flickan ha fått köra bilen på E4:a mellan Älvkarleby och Gävle Bro.
Dessutom misstänker Birgitta Fernlund 36-åringen för att vid flera tillfällen under september, oktober, november och december förra året ha låtit flickorna sitta på motorhuven medan han själv kört.
Det är inte känt om 36-åringen över huvud taget fått svara på frågor varför han valt att umgås med minderåriga flickor. Uppgifter till Gefle Dagblad säger att det helt saknas anklagelser att 36-åringen gjort något otillbörligt mot flickorna.

Kontroversiellt

Ändå är umgänget kontroversiellt med tanke på de brott han dömdes för i december 2000 - han hade begått våldtäkt eller sexuellt utnyttjande mot två unga kvinnor.
Rättskemiska laboratoriet kunde, tack vare spår av ett starkt sömnmedel i den ena kvinnans urinprov, visa att hon drogats före övergreppet.

Sömnmedel
Det sömnmedel som använts på henne var av samma slag 36-åringen hade recept för.
Såvitt känt var det en mamma som nu gjorde polis och åklagare uppmärksamma på att 36-åringen umgicks med minderåriga flickor. Det ledde till att länsrätten i januari i år drog in permissionerna.
I april och senare i maj kommer dock länsrätten med nya beslut. 36-åringen ska åter få permission på dagarna och även få tillbringa två nätter varje vecka utanför avdelning 26, som är den låsta, rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset i Gävle.
Så sent som den 26 maj, då misstankarna mot 36-åringen och hans umgänge med minderåriga flickor var allmänt kända, ansåg inte länsrätten faran för nya brott så stor att permissionerna borde dras in.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons