Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre hemtjänst ger rejält plus

Omvårdnad klarar ekonomin med råge i år.
Mindre hemtjänst och personlig assistans samt uppskjutna gruppbostäder ger förvaltningen drygt 27 miljoner kronor kvar i kassan.

Annons

Årsskiftet närmar sig och omvårdnadsförvaltningen räknar med ett betydligt större överskott än i fjol, då bokslutet landade på drygt fyra miljoner kronor. Årets plus beror på att behovet av hemtjänst och personlig assistans inte varit lika stort som beräknat.

– Lika många har hemtjänst, men de har inte lika mycket hjälp, säger förvaltningschef Inga-Lill Björklund.

Färre behöver mycket hjälp av personliga assistenter.

De hade också budgeterat för två nya gruppboenden, men de kommer inte igång förrän nästa år.

– Det finns ett missnöje med att vi inte klarat av det, säger Vivi-Ann Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden.

I många år har Gävlebor som fått gruppbostad beviljad fått vänta längre än de tre månader som är maxgräns. Nu är flera nya boenden planerade, men svårigheter att hitta lämpliga lokaler och tomter gör att de dröjer.

Årets gruppbostadspengar får nämnden ta med sig till nästa år. Det övriga överskottet går tillbaka till kommunkassan. Att använda dem till andra saker inom omvårdnadsförvaltningen är inte aktuellt. Pengarna är öronmärkta för sina ändamål och Omvårdnad ska redovisa hur de använt dem. Två miljoner kronor av överskottet är extrapengar efter en löneöversyn.

Nästa år har Omvårdnad drygt 1,3 miljarder kronor att röra sig med. Förutom gruppbostäderna får Omvårdnad särskilda pengar till ombyggnaden av Sätrahemmet som ska öppna med 40 nya platser.

I budgeten listar nämnden en mängd saker som den vill förbättra de kommande fyra åren.

– Invånarnas förtroende för Omvårdnad kan förbättras betydligt, ger Vivi-Anne Sundqvist som exempel.

Det vill de få genom bättre information på hemsidan. Andra exempel hon ger på förbättringsarbete är att hemtjänstpersonalen ska tillbringa mer av sin arbetstid hos pensionärerna och att sjukfrånvaron ska minska.

Mer läsning

Annons