Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre lokaler bingo för idrotten

/

Gefle IF:s bingohall har tagit steget från Drottninggatan till mindre lokaler på Hattmakargatan. Men intäkterna till pengarna fortsätter att ramla in till Gävles föreningar.
– Intresset håller i sig, säger Kent-Åke Eriksson, ansvarig för de båda bingohallarna i stan.

Annons

Flytten görs inte för att bingospelandet plötsligt har minskat, snarare tvärtom, men de gamla lokalerna har under ganska lång tid varit för stora. Förra året blev ett lyft för bingoalliansen i Gävle, som driver både Gefle IF:s bingohall och Brynäs Bingo. Efter några magra år drog bingospelandet in ett överskott på 5,5–6 miljoner kronor. I år ser det ut att bli runt sju miljoner.

Trots att bingohallarna bär namn efter stans två elitklubbar i fotboll och ishockey är det inte de som får huvuddelen av pengarna. Bingoalliansen består av 77 föreningar och det är klubbarna med störst verksamhet och flest medlemmar som får mest av kakan. Det är länsstyrelsen som gör fördelningen med hjälp av underlag från klubbarna.

– Inkomsterna är jätteviktiga för föreningarna, säger Kent-Åke Eriksson.

Spelet bedrivs sedan länge på dataterminaler och nummerdragningen är också datoriserad, ett system som infördes redan i de gamla lokalerna. Nu har spelarna och personalen en helt ny miljö. Det finns plats för 34 spelare vid terminalerna och i lokalen finns också fem vanliga spelautomater.

I går var det knappt halvbesatt i lokalen. Mats Lindblad brukar spela regelbundet och tycker att de nya lokalerna har blivit bra. Han vinner då och då, men inser att han är en av de som hjälper idrottsföreningarna att överleva.

– Man är med och sponsrar, säger han.

Han tycker att bingospelet är ett bra tidsfördriv och ett tillfälle att träffa bekanta. Han känner de flesta som sitter vid terminalerna och följer nummerdragningen.

De båda bingohallarna i stan är sammankopplade så samma spel bedrivs samtidigt i båda lokalerna. Bingohallen är öppen alla dagar utom de stora helgdagarna. Julafton och juldagen är det stängt, men på annandagen börjar spelet igen.

– Då är det fullt här, säger Kent-Åke Eriksson.

Mer läsning

Annons