Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre pollen än i fjol

GÄVLE
Vårkänsla är för många förenad med rinnande näsa och kliande ögon. Pollensäsongen är i full gång, men verkar bli lindrigare än förra året.

Annons
- Det ligger inte lika högt som i fjol, säger Lisbeth Strömberg, biomedicinsk analytiker på länssjukhuset.

Björk dominerar
Hon arbetar med mätningarna i pollenfällan som sitter på sjukhustaket och berättar att det just nu är björkpollen som dominerar.
Så kommer det att vara ett tag framöver, innan eken tar över och därefter gräsen. Lisbeth Strömberg säger att många ekallergiker är ovetande eftersom de tror att de reagerar mot björk eller gräs, de två vanligaste allergiframkallarna.
Alen är det första som slår ut.
- Den kom i andra halvan av mars, berättar Lisbeth Strömberg.
Gråbon avslutar säsongen i augusti. Pollenfällan mäter halterna fram till den första september.

Fällan viktig
Monica Wahlman, ordförande i astma- och allergiföreningen i Gävle, tycker att pollenfällan är viktig.
- Pollenallergi är en av våra största folksjukdomar.
Med hjälp av de prognoser som görs med pollenfällan kan allergiker och familjer med allergiska barn planera sin tillvaro. Är värdena låga passar de på att vara ute och stiger värdena stannar de hemma. Med pollenprognosen kan man också styra sin medicinering.

En av fem
Hon berättar att man räknar med att en av fem är pollenallergisk och att fyra procent har så svåra besvär att de inte kan gå ut under säsongen.
Försäljningen av medicin mot pollenallergi ökar. På tre år har de receptfria medlen ökat med 40 procent och de receptbelagda med sex procent enligt ett pressmeddelande från Apoteket. Men de flesta, 80 procent, av de mediciner som säljs är receptbelagda.
Att gå till doktorn och ta reda på vad man är allergisk mot är också det råd som Monica Wahlman ger, framförallt när det gäller barn.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons